kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Boğaz'a nazır kebap yemek herkesin hakkı'
'Boğaz'da balık'a kardeş geldi: Boğaz'da kebap
'Boğaz'a nazır kebap yemek herkesin hakkı'
'Boğaz'a inince insanın aklına ilk balık gelir'

'Boğaz'a nazır kebap yemek herkesin hakkı'

KİLİSLİ PALACE
Yılardır Beylikdüzü'nde Kilis'in yöresel lezzetlerini sunan Kilisli restoran, Kilisli Palace olarak son üç haftadır da Boğaz'ın en güzel yerlerinden Emirgan'da. Etler Kilisli'nin yaratıcısı Mehmet Şahiner'in kendi çiftliğinden geliyor. Sebzeleri organik üretiliyor. Emirgan'da mekanın ortaklarından Begüm Erdemli Karamahmutoğlu ile görüştük. "Burada bir başkaldırıştan ziyade bir alternatif sunuyoruz aslında biz. Çünkü insanlarda Boğaz'da sadece balık yenilir gibi bir önyargı var. Aslında her insanın, istediği yemeği Boğaz manzarasına karşı yemesinin bir hak olduğunu düşünüyoruz. Mesela yurtdışından misafirleri olanlar, onları Boğaz'da ağırlamak istiyorlar. Ama aynı zamanda onlara yöresel yemekleri de tattırmak istiyorlar. Bu noktada da biz alternatif oluyoruz. Bir de kebapçılar; Etiler, Levent tarafında tamamen sıkışmış durumdalar. Boğaz semtlerinde yaşayan insanlar da oralardan evlerine sipariş vermek zorunda kalıyorlar. O yüzden bu civarda oturanlar da bizim açılmış olmamızdan çok mutlu. Açıldığımızdan beri 15 günde sekiz kere gelen müşterilerimiz oldu. Aslında biz burada balıkçılardan ziyade şehirdeki kebapçılara alternatifiz."

HANEDAN
Hanedan, 1983 yılında küçük bir et lokantası olarak açıldı. O kadar çok ilgi gördü ki zamanla 250 kişilik bir mekan haline dönüştü. Müşteri profili çeşitlenince, 1993 yılında yan tarafına Hanedan Balık Lokantası da açıldı. Mekanın sahibi Mehmet Bayhan, kendisi de Adanalı olduğu ve ailece kebap yemeyi çok sevdikleri için Boğaz'da et lokantası açmayı tercih ettiğini söylüyor. Mehmet Bey'e, "O yıllarda Boğaz'da balıkçı yerine et lokantası açmak büyük cesaret değil miydi?" diye soruyoruz, şöyle yanıtlıyor: "Bizim için cesaretin ötesinde sevdiğimiz bir işti ve başaracağımıza inanıyorduk. Ayrıca bu bir ihtiyaçtı Boğaz'da bence. O zamanlar kebap, İstanbul'da daha çok Aksaray, Sirkeci gibi semtlerde yapılırdı. Biz Boğaz'da et lokantası açarken bazı yenilikler ve çeşitlilik de getirdik. Yani biraz Boğaz'a uydurduk aslında. Tabii ki Boğaz'da balığın ayrı bir yeri var. Bir kere insanın denize bakınca aklına balık gelir. Ama ben inanıyorum ki eti seven insanlar da, ayrıca balık yeseler de arada Boğaz'da kebap yemek ister. Nitekim ilk açıldığımız yıllarda mekan, bizim bile beklediğimizin çok üstünde tuttu. Biz de şaşırdık gerçekten."

KATİBİM
Üsküdar'da çok geniş bir Boğaz manzarasına hakim olan Katibim Et Lokantası, 10 yıl önce açılmış ve bugün tam 50 çeşit kebap sunuyor müşterilerine. Alkol bulunmayan Katibim'in işletme müdürü Hüseyin Kepenek, Boğaz'da kebap yapmanın, özellikle farklılık arayanlara hitap ettiğini belirtiyor. Kepenek konuyla ilgili şunları söylüyor: "Boğaz'da balık klasiği değişiyor artık. Balık da yenilebiliyor et de. Yanı başımızda çok iyi balık lokantaları da var. Ama biz de iş yapıyoruz. Çok ilgi görüyoruz, en az 15 günde bir gelen müdavimlerimiz var. Ticari düşünürseniz de, her şeyin başında ilginç konular geliyor aslında. 'Boğaz'da et yedim,' demek aslında çok ilginç bir şey. Dikkat çekici yani. Artık insanlar hep farklı şeylerin arayışında çünkü. Ayrıca haftada altı gün balık yiyen biri bile bir gün gidip Boğaz'da, manzaraya karşı et yemek isteyebilir sonuçta. Müşteriyi kapıdan çevirmemek için alternatif olarak iki çeşit balık da bulunduruyoruz. Levrek ya da çupra. Bazen aileler çocukları balık yemediği için geliyor bize, o durumda kendileri için de bir balık alternatifi buluyorlar."
DİĞER GURME HABERLERİ
 Yemek mucitleri
 Zeytinyağını üretiyor ama tüketmiyoruz
 En pahalı gurme ürünü
 Matmazel Suzette'e adanmış yemek
 Mutfakta Japon var
 Uçakta domates suyu içilir
 Bayram baklavasız olmaz
 Bayramda Boğaz manzaralı fasıl
 Adına destan yazılan lezzet: Pastırma
 Kimsenin sarhoş olmadığı bira şöleni
 Müslüman mahallesinde İsveç köftesi
 İftarı nerede yapalım?
 Bardacık inciri başka
 Birahanede tarihi yudumlama zevki
 Bu kirazlar, vişneler kulağınıza küpe olsun
 Yazın en serin içkisi
 Unutulan bir tat: 'Gül gibi şarap'
 Bir kitap okudum dünyam değişti (2)
 Yemek düşmanlığının altın çağındayız
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
İşkembe sınıf atladı
Bir zamanlar fakir fukaranın baş...
Hedefi hep gökleri nişanlamaktı
Hedefi hep gökleri nişanlamaktı
DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan, 30 yıllık gazetecilik ve siyaset...
İnternette ırkçılığı denetlemek mümkün
İnternette ırkçılığı denetlemek mümkün
İnternette ırkçılık aldı başını gidiyor, suç(lu)lar övülüyor,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.