|
|
|
|
|
|
Tatlı yiyelim tatlı konuşalım...
Hacı Bekir 230 yıllık bir geçmişi var Hacı Bekir şekerlemelerinin. Şekerci Bekir Efendi'nin 1777 yılında açtığı dükkân, Osmanlı Sarayı'nın bile ilgisini çekmiş ve padişah, kendisine 'Şekercibaşı' unvanını vermiş. Günümüzde bohça şeklinde kesilen ve farklı renkleri bulunan akide şekerini ilk kez bu şekilde üreten ve lokumda un yerine nişastayı kullanan kişinin de Hacı Bekir olduğunu biliyor muydunuz? Öyle ki şeker literatüründe 'Hacı Bekir kesimi' diye bir tabir bile yer alıyor. Maltalı ressam Praziosi'nin çizdiği yağlıboya Şekerci Bekir Efendi resmi ise bugün dünyaca ünlü Louvre Müzesi'nde sergileniyor. Tarih boyunca tam 10 padişaha ve 10 cumhurbaşkanına şahitlik yapan bu dükkân Beyoğlu'nda ağızlarımızı tatlandırmaya devam ediyor. Tel: (0212) 245 13 75
İnci Bugün daha çok profiterol ve portakallı kurabiyeleriyle ünlü İnci Pastanesi, 1944 yılında Arnavut Luka İsporidus tarafından açılmış. Ondan da çırağına geçmiş pasta sanatı. Pera'dan günümüze yaşamayı başaran yegane pastanelerden birisi o. Diğer 16 tanesi ise çoktan kepenkleri kapamış. Pastanenin müdavimleri arasında İsmet İnönü başı çekiyormuş. Öyle ki Büyükada'da kutladığı doğum günü pastasının siparişini bile İnci'ye vermiş zamanında. Tel: (0212) 243 24 12
Lebon Pastanesi Pera'nın yaşamayı başaran bir diğer tatlıcısı ise Lebon. İlk kez 19. yüzyılın ortalarında Fransız Büyükelçiliği'nin mutfağından ayrılan Eduard Lebon tarafından açılmış. Pastaları o kadar meşhurmuş ki Orient Express'le şehre gelenler ilk önce buraya gelerek pasta yerlermiş. Hatta yurtdışına bile buradan pasta alıp götürenler olurmuş. Zamanında şapkasınız hanımefendiler ve beyefendiler buraya girmeye cesaret edemezlermiş. Bugün ise en çok profiterol ve likörlü çikolatası ile dikkat çekiyor. Tel: (0212) 244 28 90
Rejans Tam 75 yıldır Beyoğlu'nda aynı yerde olmayı sürdüren tek tük mekânlardan birisi de Rejans. Burası 75 yılın anılarını, hiç değişmeyen dekorunda, ilk günkü gibi yaşatan bir Rus restoranı. Üstelik sarı votkanın, merengin, piroşkinin sunulduğu bu restoran kimleri ağırlamamış ki? Atatürk, Agatha Christie, Muhsin Ertuğrul, hepsi buranın beyaz örtülü maslarında efkar dağıtmış, zamanında. Şimdilerde Haldun Dormen ve Zuhal Olcay'ın da müdavimleri arasında olduğu mekân, hafta sonları akordeon sesleriyle şenleniyor. Tel: (0212) 243 38 82
|
|
|
|
|
|
|
|
|