|
|
|
'Kurnaz tehlikeliydi'
Almanya'da yayımlanan Bild gazetesi, Alman güvenlik makamlarının 2005 yılına kadar, Guantanamo'da yaklaşık 4 buçuk yıl tutulduktan sonra serbest bırakılan Murat Kurnaz'ın ''tehlikeli'' olduğuna inandıklarını, bu nedenle daha erken bir zamanda serbset bırakılmadığını yazdı.
Gazetenin haberine göre, Bremen Eyaleti Emniyet Müdürlüğünün 2002 yılının Mayıs ayında hazırladığı bir raporda, ''Kurnaz'ın ABD'ye karşı Afganistan'daki Taliban militanlarıyla birlikte mücadele etmek için Pakistan'a gittiği yönünde ipuçları var'' denildi.
Bremen Emniyet Müdürlüğünün Kurnaz'ın Frankfurt havaalanında yakalanan arkadaşı Selçuk Bilgin'in de ''şiddete meyilli'' olduğunu bildirdiği kaydedilen haberde, Kurnaz'ın 3 Ekim 2001 tarihinde Frankurt'tan Karaçi'ye gitmek üzere aldığı uçak biletinin parasının da Sofyen Ben Amor adlı arkadaşı tarafından kartla ödendiği, bu kişinin Taliban ile temasının bilindiği belirtildi.Kurnaz, daha önce Federal Meclis Araştırma Komisyonunda tanık olarak verdiği ifadede, kendi hesabından uçak bileti parasını çekerek Selçuk Bilgin'e verdiğini söylemişti.
Gazetenin
haberinde ayrıca, Kurnaz'ın meslek okulunda birlikte eğitim gördüğü bir arkadaşının da, Kurnaz'ın 11 Eylül saldırılarından sonra sürekli bir şekilde kamuflajlı pantolon giydiğini, bir keresinde cep telefonunda ''Taliban'' kelimesini gördüğünü söylediği ifade edildi.
Frankfurter Rundschau gazetesi de, 30 Ekim 2002 tarihinde bir istihbarat görevlisi tarafından hazırlanan gizli bir raporda, Kurnaz'ın Amerikalılar tarafından serbest bırakılmasının ve Almanya'ya gönderilmesinin düşünüldüğü, ancak Almanya Federal İçişleri Bakanlığıyla Başbakanlığın, kendisine Almanya'ya dönmesine izin verilmemesi konusunda görüş birliği içinde olduklarının yer aldığını yazdı.
Bu arada, Kurnaz'ın avukatı Bernhard Docke, Amerikalıların Alman hükümetine 2002 yılında Kurnaz'ın serbest bırakılmasına ilişkin öneride bulunduklarını kesin olarak bildiklerini açıkladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, dün Brüksel'de yaptığı açıklamada, Amerikalılardan 2002 yılında böyle bir teklif almadıklarını söylemişti.
Alman muhalefet partileri, henüz tümüyle açıklığa kavuşmayan Kurnaz olayından dolayı gittikçe daha yoğun şekilde baskı altına giren Steinmeier'in bir an önce ifade vermesini istediler.
|