| |
Nerede kalmıştık?
Siyasete kısa bir "Hrant Dink molası" verildi... Ve bu molada, Türkiye'nin "sessiz kalabalığı, makul çoğunluğu" demokrasiyi yürekten sahiplendi. Önyargıları aşarak... İç hesaplaşmaları bırakarak... Din ve ırk ayrımı gözetmeksizin... Türk siyasetinin "önderlerinin" dünkü manzaradan alacakları çok ders var.
Mola bitti, dönelim hemen sıcağı sıcağına siyasete... Sol siyasetin "etkin isimlerinden" Celal Doğan bugün 12.00 uçağı ile İstanbul'dan Ankara'ya geliyor. Ankara'da yine sol siyasetin "geçmişte önemli devlet görevlerinde bulunmuş, özgül ağırlığı yüksek bazı isimleriyle" buluşacak.
Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın bugünlerde "gözü kulağı" Ankara'da. Özellikle de "bugün Celal Doğan' ın yapacağı temaslarda." Eğer Celal Doğan bu gece yarısı Mesut beyi arar ve "mesafe aldım" derse... Mesut bey "yarın" Ankara'da olabilir.
Özetleyecek olursak: Siyaset "sıcak bir döneme" giriyor. Siyasetteki ısınma şubatta daha da yükselecek.
DİSK önderliğinde başlayan ve giderek halkayı genişleten "10 Aralık Hareketi" bir manifesto yayınlamıştı. Hareketin iki sözcüsünden biri olan Prof. Dr. Burhan Şenatalar (diğer sözcü DİSK Başkanı Süleyman Çelebi) 11 Ocak'ta basın toplantısı yapmıştı. "Solda yenilenme ve bütünleşme" çağrısı yaptı.
"Solda birleşme" ham hayal. Ve "olmayacak duaya amin" demek. 10 Aralıkçılar da bunun farkındalar. Onun için "birleşme" lafını ağızlarına almıyorlar. "Güçbirliği" diyorlar. Ve "yenilik" istiyorlar. "Söylemde" yenilik. "Siyaset yapma tarzında" yenilik. "Kadrolarda" yenilik.
Önceki akşam Aydın Güven Gürkan'ı anma töreninde pek çok kişi, Prof. Şenatalar'ın yanına gelmiş. "Solda güçbirliği" demiş. Dün Hrant Dink'in peşinden yürürken yine pek çok kişi Prof. Şenatalar'a "aynı şeyleri" söylemiş: - Yenilenme ve bütünleşme.
Dün akşama doğru Prof. Şenatalar ile konuştuk. "Olumlu gelişmeler var" dedi. Ve ekledi: - Seçime kadar köprülerin altından çok sular akacak... Göreceksiniz.
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'i aradık. "10 Aralık hareketinin manifestosu" konusunu açtık. Zeki bey dedi ki: - Öteden beri bizim de yürüttüğümüz bazı çalışmalar var. - Diyalog ve uzlaşı arayışını sürdürüyoruz. - Önümüzdeki günlerde bazı açıklamalarımız olacak. - Türkiye zor bir süreçten geçiyor. - O nedenle ciddi işler yapmak, sağlıklı diyalog ve uzlaşmalara yönelmek zorundayız.
Siyaset denizinde "suyun üstündeki tartışma konusu" Çankaya seçimi. Ama "asıl tartışma" daha derinde. "Çankaya gidiyor, bari 2007 seçimini kaptırmayalım" tartışması.
|