kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kanser oldu sanılıyor diş ağrısı çıkıyor
Kanser oldu sanılıyor diş ağrısı çıkıyor
Çene ağrılarına 'aparey'li çözüm

Kanser oldu sanılıyor diş ağrısı çıkıyor

Sadece İstanbul'da diş ve çene ağrısı çeken 600 bin kişi var. Ancak bu ağrıların gerçek nedeni tespit edilmediğinden çoğu hasta kanser olduğunu düşünüyor. Oysa diş ağrıları; soğuk sprey ve streç tedavisiyle tek seansta son bulabiliyor.

Yeditepe Üniversitesi Eklem Ağrıları, Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koray Oral; diş ağrıları ile baş ve eklem ağrıları arasındaki bağlantıyı anlattı:

* Diş ağrısından kurtulmanın en kolay yolu nedir?
Hemen doktoru görmektir. Diş ağrısı nörolojik ağrılar arasında en kötü ağrılardan biridir. Sinirle direkt iletişim kurulur. Çürük olduğu zaman sinirler direkt beyne uzanır ve dolayısıyla ağrı çok şiddetli olur.

* Diş ağrıları her zaman belirgin şekilde mi olur?
Gizli diş ağrıları olabilir mi?
Diş ağrıları bazen yüz ve çene ağrıları olarak kendini gösterir. Bazen de baş ve çene ekleminde ya da yüzde olan bir ağrı ve problem; diş ağrısı olarak ortaya çıkar. Aslında dişte hiçbir problem yoktur ama hasta 'dişim ağırıyor' diye gelir ve diş hekimi bir şey bulamaz. Bu sefer hasta kanser olduğunu düşünür; kanal tedavisi olur ve diş çekilir. Halbuki bunlar hep tetiklenen ağrılardır. Aslında çiğneme kaslarında meydana gelmiş olan spesifik bir hastalık, diş ağrısı gibi kendini gösterir.

* Yanlış tedavi uygulamamak için ne yapmalı?
Dişiyle ilgili bir bulgu yoksa onu bu dalda eğitim görmüş bir kişiye göndermek gerekir. Yalnızca diş kaslarından kaynaklanıyorsa, tedavisi çok kolay olur. Bu durumdaki hastaya fizik tedavi uyguluyoruz. Soğuk spreyliyoruz, ondan sonra streç dediğimiz şeyi yapıyoruz; yani kası geriyoruz ve baskı uyguluyoruz. Bazı durumlarda da o noktalara iğne yapıyoruz. Böylece hasta yıllarca çektiği ağrıdan tek seansta kurtulabiliyor.

* Çene ağrıları neden kaynaklanabilir?
Çene ağrılarının nedenleri; çok fazla sistemik bir hastalık, nörolojik bir hastalık ya da dişlerini gıcırdatmak gibi kötü alışkanlıklar olabilir. Pipo ısırmak ya da başı çarpmak gibi travmalar da olabilir. Sık sık görünenlerden bir tanesi araba kazalarıdır. Araba hafifçe arkadan çarpar; arabanıza bir şey olmaz ama iki üç hafta o anki baş ağrısı kalır. Çünkü çene eklemi çok hassastır. Boynun aniden oynaması, içerideki bütün sisteme dolayısıyla çene eklemindeki dokulara da zarar verir.

* Çok fazla insan bu ağrıları çekiyor mu?
İstatistiklere baktığımız zaman İstanbul'da 600 bin kişide gerçek anlamda çene ağrıları bulunuyor. Ancak 10 milyon insanın yaşadığı İstanbul'da, 6 milyon kişide bu semptomlar gözleniyor. En önemli semptomu ağrı oluyor. Kulağın önünde bir ağrı olur; çünkü kulağın önünde kimse çene eklemi olduğunu düşünmez. Hatta hastalar genellikle kulak burun boğazcıya giderler. Ağzın açılmasında ses duyulur, alt çene kayar ve sağa ya da sola gider. Bazı durumlarda hafif kulak çınlaması ya da baş dönmesi olur. Çene kitlenmesi olur. Ağız iki parmaktan fazla açılamaz. Bu ağrılar bazılarında çok şiddetli, bazılarında ise için için olur. O kişiler doğru uzmana ulaşamazlarsa hep ağrı çektikleri için kanser olduklarını düşünmeye başlarlar. Bu sefer de stres başladığı için kas ağrıları daha çok artmaya başlar ve ağrılar kronikleşir.

KALP BELİRTİSİ OLABİLİR
* Ağrı kesiciler bu ağrıyı kesmez mi?
Ağrı kesiciler bu ağrıları geçici olarak 2-3 saat keser. İlaçlar yalnızca sorunun üzerini kapatır. Asıl probleme erişmediğimiz için de ilacın etkisi geçince ağrı tekrar başlar. Bu ağrılar; nörolojik ağrı, kulak ağrısı ya da sinüs ağrısı gibi algılanır. Bazı tümörler de bu ağrıyı yapabilir. Kalp krizinin ilk belirtisi; sol tarafta alt çenenin köşesinde ağrı olarak kendini gösterir. Hasta, 'sol tarafımdaki alt dişlerimde ağrı var' ya da 'çenem ağırıyor' diyebilir. Hastanın sol tarafında devamlı ağrısı varsa ve diş hekimi olarak hiçbir şey bulamadıysak onu hemen kardiyolağa göndeririz. Omzu ise daha sonra ağrımaya başlar. Dolayısıyla bu tür rahatsızlıkların tanısı çok önemlidir.

* Çene ve diş ağrıları kadınlarda mı daha çok görülüyor erkeklerde mi?
Yüzde 85'i kadınlarda görülüyor. Genellikle 35 yaşından sonra ortaya çıkar ve 50 yaşları arasında çok sıktır. En genç hastam 7 yaşındaydı.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Dekolte özen ister
 Hamilelik diyabeti kalıcı olmasın
 Bebeği ağrısız emzirmek mümkün
 Strese karşı 'altıgen kuralı' uygulayın
 Kanser oldu sanılıyor diş ağrısı çıkıyor
 Depresyondan kurtulmak için şarkı söyleyin!
 Fobisi olanlar artık dişçi koltuğunda uyutuluyor
 Diyet obez de yapar şeker hastası da
 Sararan dişler sadece bir saatte bembeyaz!
 Diyete karar verip sonra da bırakmanın yolunu arıyoruz
 İnce bir bel için karbonhidrat yemeyi unutun
 Dünyayı etkisi altına alan yaşam stili: Diyet
 Öğle tatilinde gülüşünüze estetik yaptırın
 Kuru öksürük deyip geçmeyin
 Kalbin ilacı: Zeytinyağı
Rock'ın tarihi bu belgeselle yazıldı
Rock'ın tarihi bu belgeselle yazıldı
21 yaşındaki sosyoloji öğrencisi Gökçe Kaan Demirkıran'ın rock'ın...
2006'nın dijital şampiyonu İsmail YK ve Nazan Öncel
2006'nın dijital şampiyonu İsmail YK ve Nazan Öncel
2006 yılında dijital ortamda en çok satan şarkılar belli oldu. Cep...
Şamdan'da sarı-kırmızı eğlence
Şamdan'da sarı-kırmızı eğlence
Etiler Şamdan'da doğum gününü kutlayan Galatasaraylı genç yönetici...
En spor geyşa
En spor geyşa
Moda Polisi
Kız kardeşi Şirin Yalçın ile kurucuları arasında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.