Mektuplar neler anlatır?
Atatürk, Abdülhak Hamid, Kafka ve Kanuni'nin özel mektupları 'Dünden Yarına Haberleşmenin Serüveni' adlı sergide bir arada.
Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi'nde açılan 'Dünden Yarına Haberleşmenin Serüveni' adlı sergi, tarih boyunca insanların birbirleriyle iletişim kurmak için baş vurdukları pek çok kaynağı gözler önüne seriyor. Abdülhak Hamid'in kızına "Nur-ı Didem Kızım Hamidem,", oğluna "Nur-ı Aynım Oğlum Şakirim,"hitaplarıyla yazdığı mektuplarla, Cumhuriyet şairi Yahya Kemal Beyatlı'nın Paris'te henüz öğrenciyken "Üsküp icra memuru pederim İbrahim Naci Beyefendi'ye," "Sevgili Beybabacığım," hitaplı çok sayıda mektup kartları iletişimin sıcak, insani yönünü ortaya koyuyor. Sergide ayrıca Türk ve dünya edebiyatına mal olmuş çok sayıda mektup da yer alıyor: Kafka'dan Milena'ya Mektuplar, Napolyon'un mektupları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, kızkardeşi Makbule Hanım ve eşi Latife Hanım'a yazdığı mektuplarla birlikte, Kanuni'den Hürrem Sultan'a yazılmış aşk mektubu da büyük ilgi görüyor.
MEKTUBUN YOLCULUĞU Dünyanın farklı bölgelerinde haberleşme kurumları, maddi şartlara bağlı olarak, yer yer farklılıklar gösterse de benzer çalışmalar yapmışlar. Kazılar sonucu ortaya çıkarılan M.Ö 1950-1800 tarihli Anadolu'nun ilk yazılı kaynakları, aynı zamanda tarihin en eski mektup örnekleri. Sergi, bireysel haberleşmenin serüvenini, konunun genişliği nedeniyle birkaç boyutta ele alıyor. Yazının icadından sonra haberleşmeleri kolaylaştıran mektuplar, teknolojik serüven içinde ayrı bir boyutta yer alıyor. Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi'nde 25 Mart'a kadar ziyarete açık olacak serginin küratörlüğünü, Şennur Şentürk yapıyor. Tel: (0212) 293 37 10
|