|
|
|
|
|
"ABD ile metot farkı olabiliyor"
Dışişleri Bakanı Gül, Meclis'te "Türkmenler baskı altında kalırsa ilgileneceğiz" dedi. Gül, ABD ile zaman zaman metotta anlaşmazlık yaşandığını söyledi.
Meclis, dünkü mesaisini dış politikaya ayırdı. Önce gensoru ardından genel görüşme önergeleri ele alınırken AB ve ABD ile ilişkilerden PKK ile mücadele ve Kerkük sorunu masaya yatırıldı. Dışişleri Bakanı Gül hakkındaki gensoru reddedilirken Kerkük konusunda önümüzdeki hafta gizli görüşme yapılması benimsendi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kuzey Irak ile Kerkük konusunda, önümüzdeki hafta yapılacak gizli görüşme sırasında bazı gizli bilgi ve belgelerle ilgili bilgi vereceğini belirtti. Gül'ün mesajları şöyle:
* ABD İLE STRATEJİK ORTAKLIK: ABD ile ilişkilerimiz karşılıklı çıkar, saygı ve ortak değerler üzerine kuruludur. Dünyanın süper gücünün gündem maddeleri bizim de maddelerimizdir. Metot konusunda zaman zaman fikir ayrılıklarımız olabilir. Ama ortak anlayışla fikir ayrılıkları giderilmektedir. Şimdiye kadar, 'stratejik ortaklık' sözlü oldu, AK Parti öncesinde kâğıda dökülmedi.
* SADDAM'A MEKTUP: Savaş başlamadan barışçıl çözüm bulmak mümkün olmadı. Irak Başbakanı Taha Yasin Ramazan'a son fırsatların kaçmak üzere olduğunu söylemiştim. Saddam Hüseyin'e, Kürşad Tüzmen'le gönderdiğimiz mektup, bir gün açılınca ne kadar tarihi olduğu ortaya çıkacaktır.
* PANDORA'NIN KUTUSU: 'Irak, Pandora'nın kutusu. Açıldıktan sonra onun içinden çıkanlarla da nasıl mücadele edilecek; bunu bilmeden, bu çok zor biriştir' diyerek, görüşlerimizi o zaman paylaşmıştık.
* ETNİK ÇATIŞMA KORKUSU: Korkumuz, etnik çatışmaların başlamasıdır... Irak'taki Sünni, Şii, Arap, Kürt, Türk bütün grupları ayırt etmeden Türkiye'ye davet ettik, Irak'ın birlik ve bütünlüğü çerçevesinde hareket etmeye ikna etmeye çalıştık.
* FİİLEN BÖLÜNMÜŞTÜ: Irak Körfez savaşı sırasında, fiilen 36. paralelde bölündü. Bu Irak, bugün adeta yapıştırılmaya, tekrar birleşik bir Irak ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.
* KÜRTLER AKRABAMIZ: Kuzey Irak'taki Kürtler de bizim akrabalarımızdır. Halepçe'den sonra onlara kucak açan Türkiye'dir... Türkmenler baskı altında kalırsa onlarla da ilgileneceğiz. Bu durum Irak'ın içişlerine karışmak şeklinde değerlendirilmemeli. Irak'la sınır kavgamız yoktur. Ancak bu, oralardaki akrabalarımızın geleceklerine ilgisiz kalacağız anlamına gelmemelidir...
* AB'DE KIŞ İNŞAATI: AB'de yaz dönemini kaçırıp, kış inşaatına kaldık. AB, kendi kafa karışıklığı içinde. Bizim süratimizi nasıl yavaşlatırız diye bu önlemleri alıyorlar.
* ATATÜRK NEFRET İSTEMEDİ: Cumhuriyet kurulduktan sonra Atatürk, yeni nesillerin nefretle dolmasını istemedi. Ama Ermenilerle ilgili hamleyi ilk kez bu Meclis yaptı. Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ise PKK ile mücadelenin ABD Başkanı Bush'u ilgilendirmediğini belirterek, "Kerkük, Türkmen şehridir. Irak bölünürse Türkiye de bölünecektir" diye konuştu.
|