kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Anadolu'ya Oğuzlarla geldi
Adına destan yazılan lezzet: Pastırma
Nerde eski pastırmalar!
Anadolu'ya Oğuzlarla geldi

Anadolu'ya Oğuzlarla geldi


Pastırmanın esası, çiğ etin tuz ve baharatla 'pişirilip' kurutulmasından başka bir şey değil. Anadolu'ya pastırmanın gelişi ise Batı'ya göç eden Oğuzlar aracılığıyla olmuş. Pastırma denince akla öncelikle Kayseri gelir. Evliya Çelebi, Seyahatname'sinde Kayseri'nin 'etleriyle ün kazanmış kimyonlu sığır pastırması'ndan övgü ile söz eder. Ancak Yozgat Yaylası, Sivas, Gemerek, Maraş, Çukurova, Erzurum ve Kars yaylasında yetişen sığırlar da pastırma yapımına elverişli. Pastırma yazı bazı takvimlere göre 11-14 Kasım arasındaki üç gün, bazı takvimlere göre de 11-26 Kasım arasındaki 16 gün olarak belirtiledursun, pastırma yapımı için en uygun zaman ekim ve kasım ayları. Kayseri'nin pastırma açısından ideal bir kent olmasının sebebi, şehrin iklimi. Kayseri'nin iklimi genellikle rüzgârsız, açık ve güneşli. Nemsiz, açık havada pastırmanın kuruması daha kolay oluyor. Gece gündüz ısı farkı sebebiyle de gündüz sıcağını alan pastırma gece soğuyarak dengeli biçimde kuruyor. Kurutulmuş pastırma çemenleme işleminden geçiriliyor. Boy otunun tohumu olan çemen, yerli kırmızıbiber, sarımsak, kimyon ve biraz su katılarak macun haline getiriliyor; bir sıra et, bir sıra çemen olmak üzere bir tahta tekne içine yerleştirilen etler daha sonra çemenin kuruması için asılıyor.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Zeytinyağını üretiyor ama tüketmiyoruz
 En pahalı gurme ürünü
 Matmazel Suzette'e adanmış yemek
 Mutfakta Japon var
 Uçakta domates suyu içilir
 Bayram baklavasız olmaz
 Bayramda Boğaz manzaralı fasıl
 Kimsenin sarhoş olmadığı bira şöleni
 Müslüman mahallesinde İsveç köftesi
 İftarı nerede yapalım?
 Bardacık inciri başka
 Birahanede tarihi yudumlama zevki
 Bu kirazlar, vişneler kulağınıza küpe olsun
 Yazın en serin içkisi
 Unutulan bir tat: 'Gül gibi şarap'
 Bir kitap okudum dünyam değişti (2)
 Yemek düşmanlığının altın çağındayız
 Japon mutfağı sadece suşiden oluşmuyor
 Bu yoğurdu sarmısaklasak
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Bu yoğurdu nasıl saklasak?
Ömrü uzattığı söylenen,...
'Hülya savunmasız kaldı'
'Hülya savunmasız kaldı'
Her şey yoluna giriyormuş gibi görünürken, Hülya Avşar ve Kaya...
'Bülent Hanım hiç kimseye asılmaz, çok asildir'
'Bülent Hanım hiç kimseye asılmaz, çok asildir'
Türkiye bir haftadır Bülent Ersoy'u konuşuyor. Yarışma sonucuna neden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.