kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bayram baklavasız olmaz
Bayram baklavasız olmaz
Yarım asırlık bir marka

Baklavasız olmaz

İşte yine bir bayram daha geldi. Tatlı yiyip tatlı konuşacağız. Peki bayramın geleneksel lezzeti baklavayla ilgili herşeyi bildiğinizden emin misiniz? Sizin için uzmanından tavsiyeler aldık


Bayram baklavasız olmaz

İşte yine bir bayram daha geldi. Tatlı yiyip tatlı konuşacağız. Peki bayramın geleneksel lezzeti baklavayla ilgili herşeyi bildiğinizden emin misiniz? Sizin için uzmanından tavsiyeler aldık.

Çıtır çıtır, incecik hamur ağzınızda dağılırken mis gibi tereyağı, şerbet ve fıstığın lezzetine doyamazsınız. Cevizlisi ayrı, fıstıklısı ayrı bir lezzet şöleni sunan baklava, bayram tatları arasındaki liderliğini korumaya devam ediyor. Bayramların geleneksel adetleri bir bir yok oluyor belki ama, baklava yeme alışkanlığı hala sürüyor. Eskisi gibi evlerde tepsi tepsi baklavalar açılmıyor belki ama hazır baklavalar da evdekini aratmıyor. Özellikle büyükşehirlerde çalışan kadınlar için yapımı çok zahmetli olan baklavayı evde hazırlamak neredeyse imkansız. Bu durumda bayram ikramları için ünlü tatlıcıların kapıları çalınıyor. İstanbul'da tatlı denilince ilk akla gelen adreslerden biri olan Hacı Bozan Oğulları'nın sahiplerinden Ali Bozanoğlu bayram için çok sayıda sipariş aldıklarını söylüyor: "Baklava bir bayram geleneği. Bayramda en çok fıstıklı ve cevizli baklava satıyoruz. Eskiden ev hanımları evde günler öncesinden başlardı baklava açmaya. Ancak artık vakitleri yok. Biz, hanımların işini kolaylaştırıyoruz. Şimdi artık bayram öncesi sipariş veriliyor. Bayram sabahı sıcak sıcak alıp, evlerine götürüp misafirlerine taze taze ikram edebiliyor. İki çeşit tepsimiz var. Biri üç kilo, biri beş buçuk kilo geliyor. Küçük tepsinin fiyatı 60, büyük tepsi 100 YTL." Ali Bozanoğlu baklavanın nasıl yapıldığını anlatınca gerçekten de ne kadar zahmetli bir iş olduğunu anlıyoruz. "Yemesi güzel ama yapımı çok eziyetli," diyen Bozanoğlu, baklavanın mutfak aşamasını şöyle anlatıyor: "Bir tepsi baklava satışa sunulana kadar 10 kişinin elinden geçiyor. Önce hamur hazırlanıyor, sonra yufka açılıyor, tepsiye döşeniyor, fıstıklanıp, dilimleniyor. Sonra yağlanıp fırına veriliyor. Fırından çıkınca şerbetlenirken izlemek çok keyiflidir. Düşünün, 300 derecelik fırından çıkıyor. Verdiğiniz şerbet de en az 90 derece. Sıcaklığın etkisiyle baklavalar fokur fokur oynuyor. Sıcak sıcak yemenin keyfi de ayrıdır."

İŞÇİLİK ÇOK ÖNEMLİ
Tabii bütün bunları yapmak büyük ustalık istiyor. İyi bir baklavanın en önemli sırrının işçilik olduğunu söyleyen Bozanoğlu, hamurun kıvamının tutturulmasından yufkanın inceliğine kadar, bu işin tamamen bilek kuvveti gerektirdiği görüşünde. Zaman zaman kendisinin de mutfağa girdiğini belirten Ali Bozanoğlu, bu zahmetli işin keyifli yanları da olduğunu anlatıyor: "Baklava yapımı çok keyiflidir aynı zamanda. Hamur, inceltmek için havada savrulur, bu sırada nişastalar havada uçuşur, mutfaktakiler kardan adam gibi olur. Eğlencelidir aslında. Ben de mecbur kaldığımızda girip işin bir ucundan tutarım." "30 yılı aşkın süredir baklavalarının lezzeti ve kalitesi hiç değişmeyen Hacı Bozan Oğulları'nın sırrı nedir?" diye sorduğumuz Ali Bozanoğlu, şöyle yanıt veriyor: "Bütün malzemeleri özenle seçiyoruz. Öncelikle kullandığınız yağ, un, fıstık, ceviz çok iyi kalite olmalı. Yağımız Urfa'dan, Harran Ovası'ndan geliyor. Unumuz yine Harran Ovası'ndan gelir ve sert buğdaydan elde edilen undur. Fıstık Antep'ten ve Urfa'dan gelir. Ceviz Tokat'tan gelir. Şekeri bile Konya Şeker Fabrikası'ndan alırız." Bayramda yoğun olarak fıstıklı ve cevizli baklava sattıklarını söyleyen Ali Bozanoğlu, bunların dışında çok çeşitli tatlılarının olduğunu belirtiyor: "Sütlü nuriye hafif bir baklava. Baklavayı ağır bulanlara bunu tavsiye ediyoruz. İçinde fındık, şerbetinde süt var. Bunun dışında şöbiyetimiz var. Fıstıklı dolama dediğimiz, sırf yeşil fıstıktan çok ince bir yufkaya sardığımız, bol kalorili bir tatlımız var. Cevizli bülbül yuvası, saray sarması, tel kadayıf var. Ev baklavası da yapıyoruz. Ev baklavasının farkı, hamurunun normal baklavadan biraz daha kalın, yağı ve şerbetinin biraz daha hafif olması."

NESLİHAN TUNÇ

DİĞER GURME HABERLERİ
 Zeytinyağını üretiyor ama tüketmiyoruz
 En pahalı gurme ürünü
 Matmazel Suzette'e adanmış yemek
 Mutfakta Japon var
 Uçakta domates suyu içilir
 Bayramda Boğaz manzaralı fasıl
 Adına destan yazılan lezzet: Pastırma
 Kimsenin sarhoş olmadığı bira şöleni
 Müslüman mahallesinde İsveç köftesi
 İftarı nerede yapalım?
 Bardacık inciri başka
 Birahanede tarihi yudumlama zevki
 Bu kirazlar, vişneler kulağınıza küpe olsun
 Yazın en serin içkisi
 Unutulan bir tat: 'Gül gibi şarap'
 Bir kitap okudum dünyam değişti (2)
 Yemek düşmanlığının altın çağındayız
 Japon mutfağı sadece suşiden oluşmuyor
 Bu yoğurdu sarmısaklasak
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Bu yoğurdu nasıl saklasak?
Ömrü uzattığı söylenen,...
'Hülya savunmasız kaldı'
'Hülya savunmasız kaldı'
Her şey yoluna giriyormuş gibi görünürken, Hülya Avşar ve Kaya...
'Bülent Hanım hiç kimseye asılmaz, çok asildir'
'Bülent Hanım hiç kimseye asılmaz, çok asildir'
Türkiye bir haftadır Bülent Ersoy'u konuşuyor. Yarışma sonucuna neden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.