|
|
|
|
|
|
|
Komisyonda nükleer protestosu
"Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun Tasarısı"nın TBMM Çevre Komisyonu'ndaki görüşmeleri CHP'nin protestosuna sahne oldu.
CHP Aydın Milletvekili Mehmet Boztaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Komisyon Başkanı, AKP Malatya Milletvekili Münir Erkal'ın konuşmasının ardından kameraların salon dışına çıkarılmasına tepki gösterdi. Arıtman, "Bu demokratik tarz değil. AKP kameralardan basından korkuyor, ödü patlıyor" diyerek Boztaş'a destek verdi. Komisyon Başkanı Erkal, CHP'lilere "Saptırıyorsunuz" karşılığını verirken, CHP'li Boztaş, "Muhalefeti aksesuar konumuna düşürdünüz" dedi.
AKP'li
Erkal, CHP'li Boztaş'a "Komisyon toplantılarına zaten katılmıyorsunuz, çekip gidiyorsunuz" diye yanıt verdi. CHP'li üyeler toplantıyı terkettikten sonra düzenledikleri basın toplantısında ise, çevre felaketi yaşanan yerlere gidip, çalışma yapma kararı aldıklarını bildirdi. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Türkiye'nin, nükleer santral pazarı ve çöplüğü haline getirilmek istendiğini savunarak, ''AKP, Türkiye için Çernobil faciasıdır'' dedi.
286 NÜKLEER TESİS VAR
Bakan Güler, komisyonda yaptığı konuşmada, nükleer enerji ile Türkiye'nin dışa bağımlılığının azalacağını kaydederek, "Türkiye olarak nükleer enerji konusunda cahil bir ülke değiliz. Türkiye'de nükleer tesis tıpta zaten var, 286 nükleer tesis var tıp alanında. Çekmece'de araştırma reaktörleri var" dedi.
RÜZGAR ATLASI ÇIKARDIK
Türkiye'nin "rüzgar atlası"nı çıkardıklarını belirten Güler, Türkiye'nin rüzgar enerjisi konusunda tahminlerin ötesinde enerji potansiyeline sahip olduğuna işaret etti. 2013'te akarsulardan değirmen denen tribünlerle enerji üretimine geçileceğini kaydeden Güler, ayrıca, Türkiye'nin jeotermal haritasını çıkardıklarını ifade ederek, "Doğalgaza alternatif oluşturacağını düşünüyoruz. 10 bölgede ihaleye çıkacağız" dedi.
800 MİLYON TON KÖMÜR REZERVİ BULDUK
Kömür rezervinin yüzde 35'inin kullanıldığını bildiren Güler, 800 milyon ton ilave kömür rezervi bulunduğunu açıkladı.
Türkiye'nin artık elektrik ihraç eden bir ülke olduğunu da söyleyen Güler, "Irak, Suriye, Nahçivan ve Gürcistan'a elektrik ihraç ediyoruz. Elektrik üretimini yüzde 35 arttırdık" dedi.
Güler, Türkiye'nin AB'nin ve dünyanın en ucuz doğalgaz ve elektriğini kullanan ülkelerinden birisi haline geldiğini de belirtti.
JAPONYA'DA 53 TANE VAR
Güler, ABD'de 105, deprem ülkesi olmasına rağmen Japonya'da 53 nükleer santral olduğunu belirterek, "Bizim de çocuklarımız var ne olduğunu biliyoruz" dedi. Güler, nükleer santral kurulması durumunda bunun mevcut enerji portföyünün yüzde 6'sını oluşturacağını ifade etti.
SİNOP'A BEDAVA VERİLSİN
AKP Sinop Milletvekili Cahit Can, Bakan Güler'e "Nükleer santral Sinop'a kurulacaksa enerji Sinop halkına bedava verilsin" dedi.
Komisyon Başkanı Münir Erkal, "İsteyenin bir yüzü kara vermeyenin iki yüzü" derken, Bakan Güler, gülerek "not aldım" karşılığını verdi. AKP'li Can'ın, "Dünya zehirleniyorsa bırakın biz de zehirlenelim" demesi dikkat çekti.
KARADENİZ'İN ISINMASI SÖZKONUSU DEĞİL
AKP Mersin Milletvekili Mustafa Eyiceoğlu, Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin nükleer santralleri olduğunu belirterek, "Bu durumun Karadeniz'i alev gölüne çevireceği söyleniyor. Karadeniz yerine Akdeniz'e kurulamaz mı?" dedi.
Bakan Güler, nükleer santral konusunda kamuoyundaki hassasiyet olduğunu söylerken, "Gümüş çıkarırken siyanür kullanılıyor. İstanbul sanayinde siyanür kullanılıyor. Altın çıkarılırken kullanılınca kıyamet kopuyor. Biz neşter vurmaya kararlıyız. Bu tercih meselesi değil mecburiyet meselesi. Nükleer enerji çevre dostudur. Torunlarım da bu ülkede yaşayacak. Biz buradan kaçmayacağız. Ben de Karadenizliyim. Yazı da gelse tura da gelse bu işi yapacağız. Ezikliği bırakalım. Orduluyum, Ordu uygun olsa orada yapılırdı. Kriterlere göre Sinop uygun çıktı. Deniz suyu soğukluğu bir faktör ve Karadeniz ajantaj. Karadenizin ısınması sözkonusu değil" dedi.
BİLEK GÜREŞİ OLACAK
Eski teknoloji kullanılacağı iddialarını reddeden Güler, özel sektöre öncelik vermek istediklerini ancak özel sektörün devletin de ortaklıkta yer almasından yana olduğunu kaydetti. Herhangi bir lobi ya da özel şirketi öne çıkarmalarının mümkün olmadığını belirten Güler, ihale açılmayacağını yarışma olacağını anımsatarak, "Herkes bilek güreşine girecek" dedi.
'İSTEMEZÜK'LE OLMAZ
Çernobil kazası nedeniyle nükleer santral istenmediğini söyleyen Güler, "Çernobil aslında silah fabrikası. Elma ile armudu karıştırmamak gerek. Körü körüne gitmiyoruz. 'İstemezük'le olmaz bu iş. 'İstemezük' diyen önerisini de getirsin" dedi.
TEMA Vakfı Genel Müdürü Uygar Özesmi, nükleer santral yerine yenilenebilir enerji ve rüzgar enerjisi kullanılmasını istedi.
GREENPEACE'TEN TEPKİ
Greenpeace Enerji ve İklim Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı, Türkiye'nin nükleer santral kararının Ortadoğu'yu etkileyeceğini belirterek, "Burada alınacak kararlar Ortadoğu'nun en az 50 yıllık geleceğini etkileyecek. Bölgedeki güvenlik tansiyonu artacak. Türkiye Ortadoğu'ya nükleersiz liderlik yapabilir. Paranın ahlakı yoktur. Türkiye ölmekte olan bir endüstrinin cam simidi mi olacak?" dedi. Bakan Güler, "Silah yapmak için nükleer santrale gerek yok" yanıtını verdi.
EMO: YARGIDAN DÖNER
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Kemal Ulusaler, yasanın bu haliyle çıkması durumunda, yargıdan döneceği uyarısında bulundu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, bugüne kadar dünyada 14 nükleer kaza olduğunu sadece Çernobil'de çevre zararının oluştuğunu anlattı. Silah yapmak için nükleer santrale ihtiyaç olmadığını ifade eden Çakıroğlu, "Türkiye 50 yıldır reaktör çalıştırıyor. Niyetimiz olsa çoktan silah yapardık. Herkes müsterih olsun" dedi. Konuşmaların ardından tasarı komisyonda kabul edilerek geçti.
(ANKA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|