|
|
|
İstanbul'a vize uygulaması gerçekçi değil
Turkuaz Hareketi Lideri ve eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, ''İstanbul'a vize uygulaması'' önerisinin ''gerçekçi olmadığını ve uygulanabilirliği bulunmadığını'' savundu.
Gürtuna, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde gündeme getirdiği ''İstanbul'a vize uygulaması'' önerisinin kamuoyundan tepki aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Bu öneri, gerçekçi değildir ve uygulanabilirliği yoktur. Sayın Başbakan'ın ifadeleriyle geçmişte vize uygulamasını önerdiği zaman kıyametler kopmuştur. Şimdi ise; 'Bakın ben söyleyince kıyameti kopardınız, ama vize uygulansaydı İstanbul bu hale gelmezdi' demek istiyor.''
''İstanbul'u
3 senede yaşanmaz hale getiren hükümet-belediye işbirliğinin rantiye uğruna her boş alana konut diktiğini'' iddia eden Gürtuna, ''Beceriksiz yönetim anlayışlarını örtbas amacıyla alışkanlık haline gelen refleks bugün de sergileniyor. Ve suçu yine medyaya, yine kamuoyuna atıyorlar'' ifadesini kullandı.
İstanbul'un tüm boş alanlarının hovardaca imara açıldığını ve peşkeş çekildiğini iddia eden Gürtuna, ''Bir yandan TOKİ, TCDD, Bayındırlık Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, diğer yandan belediyeler gibi birçok kuruluşa plan yapma yetkisi verilerek İstanbul '7 kocalı Hürmüz'e çevrilmiştir. İstanbul'un plan bütünlüğü tamamen bozulmuş, kentteki tüm boş alanlar yapılaşmaya açılmış, bu yetmiyormuş gibi Belediye Meclisi tüm imarlı yerlere yeni ve ilave yapılaşma hakkı vermektedir'' görüşünü belirtti.
''BU MANTIKLA İSTANBUL TRAFİĞİ ÇÖZÜLEMEZ''
İstanbul'da nüfusun ve dolayısıyla araç sayısının artmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Gürtuna, ''Önerilen plaka sınırlaması konusu ise okullar olmasa Milli Eğitim'in idaresi kolay olurdu mantığıdır. Bu mantıkla İstanbul trafiği çözülemez'' dedi.
Bugünkü yapının, problemin ta kendisi olduğunu iddia eden Gürtuna, ''Ulaşım sistemlerinin çökmesi gibi şehircilik, estetik ve altyapı sistemleri de çökecektir. Trafik ve asayişin kilitlenmesi gibi ne yazık ki kültür, sanat ve sosyal hayatın da kilitlenmesi yakındır'' görüşünü savundu.
İstanbul'da raylı sistem uygulamalarının artırılması gerektiğini kaydeden Gürtuna, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''1999'da yürürlüğe koyduğumuz Ulaşım Master Planının kesintisiz uygulanması, yerleşim ve nüfus öngörülerinin korunması gerekir. Asıl hedef, ulaşımda entegrasyon ve toplu taşıma olmalıdır. Toplu taşıma ise, raylı sistem ekseni üzerinde deniz ve kara ulaşımıdır. Hedef araç değil, insan taşımak olmalıdır.''
(AA)
|