|
|
|
Meclis'te Irak ve Kerkük için genel görüşme
CHP lideri Baykal'ın Irak'a sınırötesi operasyon önerisi hükümet kanadında yankı buldu. Meclis, AK Parti grubunun önergesiyle Irak için genel görüşme yapacak.
Hükümet, Kuzey Irak'a sınırötesi operasyon ve Kerkük'teki gelişmelere karşı alınacak önlemler konusunda ilk adımı attı. Sınırötesi operasyonu tartışan Bakanlar Kurulu, asker gönderme tezkeresinin ilk adımı olarak, TBMM Genel Kurulu'nu, "genel görüşme" talebiyle toplayacak. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Kerkük'le ilgili konulara da değinilecek. Henüz alınmış bir karar yoktur" dedi. CHP lideri Deniz Baykal'ın, "Hükümet, sınırötesi bir operasyon için Meclis'ten yetki istesin" önerisi, hükümet kanadında yankı buldu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün son gelişmeler hakkında bilgi verdiği Bakanlar Kurulu'nda Irak'taki son gelişmeler, PKK'nın Kuzey Irak'ta örgütlenmesi ve Kerkük'ün demografik yapısının değiştirilmesi konusunda yaşanan gelişmeler ele alındı.
MUTABAKAT
GEREKLİ Toplantıda, Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51'inci maddesi gereğince, tüm ülkelere meşru müdafaa, yani "sıcak takip" hakkı verildiği belirtilirken, karar alınırken, başta ABD, AB ve Irak'a komşu ülkeler olmak üzere tüm ülkelerin mutabakatının aranması gerektiği belirtildi. Toplantıda, referandum yapılmadan Kerkük'ün 10 yıl boyunca BM kontrolüne verilmesi önerisi değerlendirilirken, sıcak takip hakkının Kerkük konusunda işletilip işletilmeyeceği tartışıldı. Böyle bir müdahalenin hukuki altyapısının oluşturulması gerektiği üzerinde duruldu. Toplantıda, "Bunun altyapısının iyi hazırlanması lazım. Bu kararın sonuçlarının siyasi sorumluluğunu da tek başına hükümetin üstlenmesi doğru değil. Tüm kurumların işbirliği içinde ortak bir karar vermeleri lazım" tespiti yapılırken, "Irak'ta yaşanan gelişmeler, Türkiye'deki iki seçimden daha önemli" değerlendirmesi de yer aldı.
AK PARTİ'DEN ÖNERGE Toplantının gündemine ilişkin açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, AK Parti Meclis grubu tarafından dün itibariyle bir genel görüşme önergesi verileceğini belirterek şunları söyledi: "Anamuhalefet Partisi lideri Sayın Deniz Baykal'ın Irak'a asker göndermeyle ilgili değerlendirmeleri önemlidir. Eğer, bir düşünce, açılım varsa, ülkenin bugünü ve yarınları için faydalı olacağına inanılan bir görüş varsa, bu diyalogun faydalı olacağına inanıyoruz." Şener, Meclis'ten yetki almaya ilişkin ise şunları söyledi: "Bu görüşme ile hükümet bir yetki almış olmaz. Bulunduğumuz noktada, Meclis'te bu konunun ele alınması ve tartışılmasının doğru olacağını düşündük. Kerkük'le ilgili konulara da değinilecek. Henüz alınmış bir karar yoktur." Bakanlar Kurulu toplantısında, elektronik ortamda işlenen suçların önlenmesine dair kanun ile 2937 sayılı kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı da imzaya açıldı. Tasarı ile cinsel istismarın engellenmesi hedefleniyor.
Bülent AYDEMİR - ANKARA
|