|
|
|
Büyüme hormonları gençlik iksiri değilmiş
ABD'de yapılan bir araştırma, internetteki ticari reklamlarda ve basın-yayın organlarında yer alan bazı makalelerin aksine, yaşlanmanın etkilerini azalttığı iddia edilen büyüme hormonlarının gençlik kaynağı olmadığını ortaya koydu.
Araştırmada, reçetesiz dağıtımı yasa dışı olan bu hormonların, eklemlerin şişmesi ve buna bağlı ağrı, şeker hastalığı vakalarında artış gibi zararlı yan etkilere yol açtığı ortaya çıktı.
Stanford Üniversitesi'nden Dr. Hau Liu, ''Sağlıklı bir kişiye büyüme hormonunun verilmesinin bu kişinin daha uzun yaşamasını sağlayacağına dair kesinlikle hiçbir veri yok. Buna karşılık, bu hormonların önemli yan etkilere yol açabileceğini gördük'' dedi.
Dr.
Liu ve ekibi, bu hormonların yaşlanma üzerindeki etkisini belirlemek üzere dünyada şimdiye dek yapılan 31 araştırmayı değerlendirdi. Bu araştırmalar çoğu yaşlı 500'den fazla, kişinin ortalama 6 ay incelenmesi sonucu oluşturulmuştu.
Liu, klinik araştırmaların sağlıklı yaşlı kişilerde bu hormonların kullanılmasının, kemik yoğunluğu ve egzersiz yapabilme gücü gibi etkilerini ölçmek üzere yapılmış olduğunu ve araştırmaların sonunda bu hormonların vücut yapısına çok az etkisi olduğunun görüldüğünü belirtti.
Buna göre, söz konusu hormonlar kas kütlesinde sadece 2 kilo artış, yağ oranında da sadece 2 kilo azalmaya yarıyordu.
Liu, büyüme hormonlarının kemik yoğunluğu, kolesterol seviyesi, kandaki yağ oranı ya da solunum kapasitesi gibi önemli klinik verilerde hiçbir değişiklik yaratmadığını vurguladı.
Journal of the American Medical Association dergisinde 2005'te yayımlanan başka bir araştırma, ABD'de 2004 yılında 20-30 bin kişinin ''gençleşmek'' için bu hormonları kullandığını ortaya koymuştu. Bu, büyüme hormonlarını alanların sayısının 1990'lı yılların ortalarına göre 10 kat arttığını gösteriyor. Üstelik bu artış, yüksek fiyatı ve dağıtımının yasa dışı olmasına rağmen oluştu.
Büyüme hormonları doğal olarak beyindeki bezelye tanesi büyüklüğündeki hipofiz adlı iç salgı bezi tarafından üretiliyor.
30 yaşına doğru en yüksek seviyesine ulaşan bu hormonların seviyesi daha sonra azalıyor.
AA
|