|
|
|
Folat alzheimer riskini azaltıyor
ABD'de yapılan bir araştırmanın, yüksek folat (folik asit) alımının alzheimer riskini azalttığını ortaya çıkardığı bildirildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, ABD'de yapılan yeni bir çalışmada, folat alımının artırılmasının alzheimer hastalığıyla ilişkisinin araştırıldığını söyledi.Yaklaşık 6 yıl süren çalışmada, alzheimerin erken bunamanın en genel şekli olduğu ve dünya genelinde 13 milyondan fazla kişiyi etkilediğinin belirtildiğini vurgulayan Boyacıoğlu, hastalığın tedavisinin doğrudan ve dolaylı maliyetinin sadece ABD'de 81 milyon avro, İngiltere'de ise doğrudan maliyetinin 22 milyon avro olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.
Alzheimer
hastalığı ile folat, B6 ve B12 alımının ilişkisinin incelendiği bu araştırmada, B6 ve B12 vitaminlerinin alım düzeyinin söz konusu hastalık riski ile ilişkili bulunmadığını dile getiren Boyacıoğlu, ''Ancak hem diyet hem de beslenme desteği kaynaklarından folat alımının artırılmasının, alzheimer hastalığı riskini önemli düzeyde (yüzde 50 risk azalması) azaltması ile ilişkili olduğu rapor edildi'' dedi.
FOLATIN EKSİKLİĞİNDE...
Folik asitin (folat) vücuttaki tüm biyolojik olaylarda yer alan, DNA ve alyuvar oluşumu ile amino asit metabolizması, hücre büyüme ve yenilenmesi için zorunlu olan bir vitamin olduğunu vurgulayan Boyacıoğlu, şunları kaydetti: ''Ispanak benzeri yapraklı sebzeler, karaciğer, yürek, böbrek, kavun, portakal suyu, enginar, pancar, brokoli, bamya ve kuru baklagiller folik asitin en zengin kaynaklarıdır. Folik asitin yetersiz miktarlarda alımının, kansızlık, zayıf hissetme, kramplar, depresyon, şizofreni, kalp hastalığı ve bazı kanserlere neden olduğu ve özellikle hamilelik sırasında yeterince alınmadığı takdirde DNA yapımı ve hücre bölünmesindeki rolü nedeniyle sakat doğumlara yol açabileceği bildirilmektedir. ABD ve Kanada'da, 1989 yılından bu yana, tüm hububat ürünleri folik asit ile zenginleştirilmektedir.''
(AA)
|