|
|
Bunları biliyor muydunuz?
Börttürme: "Sebzelerin kızgın yağda çok az kavrulması işlemine verilen ad." İmambayıldı: "Türkiye'de, kökeni, cariyesi kendisine bu yemeği sunduğunda duyduğu zevkten düşüp bayılan bir imama dayana, İmambayıldı adında klasik bir patlıcan yemeği vardır. Herhalde imam efendi, kazandığı yepyeni güçle bu baygınlığından kurtulup kendine gelmiştir... Oysa Balili erkekler, arzuyu öldürdüğüne inandıkları patlıcanı ağızlarına koymazlarmış..." (Isabel Allende: Afrodit, İspanyolca'dan çeviren: İnci Kut, Can, tarihsiz, s. 42) Kapuska: "...
Ruslar'ın kapuska'sı bize de gelmiştir. (Rusça'da Kapuska zaten lahana demek.)" Murat Belge: Tarih Boyunca yemek kültürü, İletişim, 2001, s. 39) Lahananın Almancası 'kaut', Fransızcası ise 'chou'dur. (Ayrıca bkz: SAUERKAUT) Labne/ Labneh: Kimi kaynakların Mısır, kimi kaynaklarınsa Lübnan yiyeceği olarak tanıttığı labne, şimdilerde Türkiye'de üretilen krem peynirlilerin adında da geçer oldu. Yabancı sözcüklere düşkünlüğümüzden olsa gerek, yıllardır kullandığımız kese yoğurdu yerine 'labne'yi seçti üreticiler. (...) Madlen çikolata: "Çok önceleri, 1940'lı savaş yıllarında kakao ithal edilemiyordu. Beyaz tatlı ile şekerler yapılıyor, üstünü suni çikolata ile kaplıyorduk. Millet zamanla bundan bıktı. Babam Fransa'ya gitti. Madlen dedikleri kalıpları getirdi. 'Madeleine' şekercisi Paris'te aynı adı taşıyan meydanda ünlü Fauchon'un yanındaydı. Madlen, işte o şekerci dükkanının kolay tüketilebilecek boyda çikolata yapmak için hazırladığı bir kalıp. Madlen çikolata oradan geliyor. Kalıplar bütün dünyada bir standart oluşturdu ve yayıldı. Kimse bilmez bunu. Çikolatayı doğrudan kalıplara dökmeye başladık." (Ahmet Örs: "Alafranga pastacılıkla 82 yıl", (Baylan Pastanesi sahibi Harry Lenas ile görüşme), SABAH Cumartesi, 5 Kasım 2005) Yuvalama: "Nedir bu yuvalama derseniz hanımların günlerce imece usulü çalışıp hazırladıkları, pirincin dibekte çekilerek un haline getirilmesiyle başlayıp, yumurta, karabiber, tuz, eklenip macun kıvamına gelene dek yoğrulduğu, oluşan bu harçtan nohut büyüklüğünde yüzlerce köfte oluşturulan içine haşlanmış nohut ve bolca yağsız kuzu eti eklenip bütün bu malzeme piştikten sonra yoğurt ile terbiyelenip tereyağ ve nane yakılarak üzerine gezdirilen muhteşem bir yemek. (...)
|