|
|
|
Hem kendinizi hem otonuzu kışa hazırlayın
Otomobillerimizin de, bizim gibi kış hazırlığına ihtiyacı var. Soğuk bir günde yolda kalmamak için otonuzu tepeden tırnağa kışa hazırlayın.
Kış kendisini göstermeye başladı. Meteoroloji uzmanları havaların artık kış normallerine döneceğini yani soğuyacağını açıklıyor. Tıpkı bizim gibi otomobillerimizin de kış için hazırlığa ihtiyacı var. Soğuk bir kış günü yolda kalmamak için yapılması gereken basit ama önemli bakımları hatırlamakta fayda var. Periyodik bakımları yapılan otomobiliniz sizi sıkıntılardan bir derece kurtarabilse de, kış gerçek yüzünü göstermeden önce almanız gereken bazı önlemler var. Kış bakımı olarak adlandırabileceğimiz bu önlemler paketinin bir kısmını kendiniz de yapabilirsiniz; ama en mantıklı yol, otomobilinizi yetkili servise götürüp tepeden tırnağa kışa hazırlamanız olacaktır.
ROT-BALANS Eğer düz sürüş sırasında direksiyon düz olmasına rağmen otomobil belli bir tarafa doğru gitme eğilimindeyse veya direksiyonda titreme varsa, büyük bir ihtimalle rot ya da balans ayarlarınızda bir sorun vardır.
FREN Fren sistemi de her an üzerine titrenmesi gereken donanımlardan. Kışa özel olmasa da frenlerin de mutlaka elden geçirilmesi gerekir. Fren disk ve balatalarının kontrol edilmesi ve gerekirse değiştirilmesi güvenlik için atılmış yerinde bir adım olacaktır.
LASTİKLER Yağışlar nedeniyle oluşan çukurlara girilmesi nedeniyle lastiklerin yanakları balon yapabilir. Zedelenen lastik yanağı nedeniyle oluşan bu balonlar, eğer lastik kullanılmaya devam edilirse lastiğin patlamasına neden olabilir.
ATEŞLEME SİSTEMLERİ Soğuk günlerin ayrılmaz parçası olan nem, ateşleme sistemi elementlerini çok fazla etkiler. Nemlenen buji, buji kablosu, distribütör kapağı gibi parçalar ateşlemenin normal yapılmasına engel olabilir. Distribütör kapağında olabilecek bir çatlak ya da bir delik, ateşleme sistemini çalışamaz hale getirmeye yetecektir.
FİLTRELER Filtreler, motorun hassas olan iç aksamlarını toz gibi dış etkilerden korudukları için çok dikkat edilmesi gereken unsurlar. Özellikle hava filtrelerine kirli havayı temizlemekle görevli oldukları için özen gösterilmesi gerekir. Kirle dolmuş bir filtre, motora temiz hava sağlamakta zorlanır ve bu da motor verimini düşürür ya da pisliklerin motor tarafından çekilmesine neden olabilir.
KAROSER VE BOYA Özellikle yaz aylarını sıcak ve tozlu bölgelerde geçirmiş otomobillerin, karoserin çeşitli yerlerinde birikmiş olabilecek kum ve tozlardan arındırılması gerekir. Çünkü yağmur ile birleşen bu tozlar boyaya çok büyük zararlar verir. Suyla birlikte boyaya işleyen toz ve kum parçacıkları çok hızlı paslanmaya neden olur. Hasarlara bakmanın yolu ise otomobili lifte kaldırarak en ince ayrıntısına kadar kontrol etmektir.
AKÜ Farlar, rezistans, kalorifer ya da klima gibi pek çok donanımın bir arada ve uzun süreli olarak kullanıldığı kış aylarında, tamamı elektrikli olan bu sistemleri besleyebilmesi için akünüzün gerçekten formunun zirvesinde olması gerekir.
MOTOR YAĞI Motorun çalışması için hayati önem taşıyan yağın seviyesinin kontrolü aslında hiçbir zaman ihmal edilmemesi gereken bir konu. Yağsız kalan motor sizi yolda bırakacağı gibi, oldukça fazla hasar görerek ciddi masraflara da neden olur. Eğer otomobiliniz normalden fazla yağ yakıyorsa, her an yağ lambasıyla yüzleşmeye hazır olmalısınız. Bu durumda yapmanız gereken, motora ihtiyacı olan yağı koymanız ki, bunun için en iyi yol yanınızda motorunuzda kullandığınız yağın aynısından taşımaktır.
|