kapat
   
13 Ocak 2007 Cumartesi
Hava durumu için şehir seçiniz...
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Aktüel Pazar
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Başarısız olursak Kürtler bağımsızlığa yönelir'
'ilk sonuç kürt devleti olur'
Savunma Bakanı: Irak konusunda uzman değilim

'Başarısız olursak Kürtler bağımsızlığa yönelir'

Bush'un Irak planını açıklamasından bir gün sonra Temsilciler Meclisi'nde Irak konusunda ifade veren Dışişleri Bakanı Rice, Irak'tan çekilmenin Kürt devleti kurulmasının önünü açacağını söyledi.

ABD Başkanı George W. Bush, önceki gün yeni Irak stratejisini açıkladı. Irak'taki Amerikan askeri sayısını 21 bin 500 daha artıracağını söyledi, Irak'ta hatalar yaptığını fakat şu an çekilmenin daha büyük sorunlara sebep olacağını belirtti. Dün de Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates, Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde Irak konusunda ifade verdi.

TÜRKİYE İLE PROBLEM
Bush'un bir gün önceki açıklamalarına destek veren iki siyasetçi Amerika'nın Irak'tan çekilmesi durumunda büyük felaketlerin meydana gelebileceğini söyledi. Rice, "Irak'ta başarısızlık Şii-Sünni ayrımını daha da artırır. Bu bütün ülkeye yayılır. Ayrıca Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesi bağımsızlığa yönelir. Bu da komşu Türkiye'deki Kürt toplumda ayrılıkçı hareketlerin daha da ciddileşmesine neden olur" dedi. Rice, Iraklı Kürtlerin şimdi birleşik bir Irak'ın parçası olarak kalma yönündeki "cesur kararlarını değiştirmek zorunda kalacağını" ve bundan dolayı Türkiye'nin kaygılanacağını söyledi. Rice, "Irak dağılırken, onlar (Kürtler) farklı bir karar vermek zorunda kalacak ve Türkiye ile problem olacak. Oluşturmak istediğiniz Irak bu mu?" diye konuştu. Rice, ABD'nin Irak'a girdiğinde, Türkiye ile Iraklı Kürtler, İran ile güney Irak ve Sünniler ile bölgenin geriye kalan bölümü arasındaki dinamikler göz önüne alınarak, Irak'ın toprak bütünlüğünün ve birliğinin korunmasına karar verildiğini anlattı.

İRAN'IN
NÜFUSU ARTAR

Rice, ABD'nin Irak'ta başarısızlığa uğraması durumunda ise İran'ın bütün bölgede uzun vadeli artan bir nüfuza ulaşacağını ve Irak'ın güneyinde istediğini yapacağını kaydederek, "Burada herkes zaten İran'a ilişkin kaygılanıyor" dedi.

1 2 3 4 5
 

YorumBu haber hakkında yorum yapın.
 ÖZCAN öztiryaki
13.01.2007 15:46:53

siz gelip vurup karıstırmadınızmı ırakı .yoksa kendi kendilerinemi karisti.hani verdikleri sözler nerde hala aynı tas aynı hamam. hukumet bu pasıf dıs politikasının bedelini sandikta verecektir .
 Ali Haydar Yedek
13.01.2007 09:58:01

Ey Rice, Sizin amacınızın petrol olduğu belli. Yapın Irak yönetimiyle anlaşmanızı, alın masraflarınızın karşılığını ve çekilin artık bölgeden. Kürtler mi, şiiler mi, sünniler mi? Kim ayrı devlet kuracaksa kursun. Size ne? Biz burada herkesle barış içinde yaşarız. Hem bu üç grubun birbirleriyle kavgası sizi neden ilgilendiriyor ki? Siz evinize dönün. Yeter artık. Dünyada herkes sizden şikayetçi.
 abdulkadir uludağ
13.01.2007 09:10:35

yani demek istiyorki biz çekilirsek kürt devleti diye birşey kalmaz diyor,amerikanın tek sıkıntısı:onca uğraştıkları kukla kürt devletinin kurdurma çabaları heder olacağıdır.Buda A.B.D çıkarlarına ters düşer yazık olur,ifadeyi tersden almak en doğrusu.Yenildi ama fiyakayı bırakmıyor.İşin içine türkiyeyi bir dahil edebilse bütün çabaları budur.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Atina'daki ABD Elçiliği vuruldu
 İslam devletleri 'aydınlanamadı'
 Chavez, Nikaragua'da coştu
 'Bizim adımıza işkence yapmayın'
 Hindistan'da hayat kadınlarına ders verdi
 Dişi Coni Playboy'a çıplak poz verdi
 Isabel Peron'a şartlı salıverme
 Muhittin Altun'a bir ay hapis
 'ABD'li askerler tabutla dönerler'
 Şaşkın ayı
 Kayınvalidesinin kopyası gibi...
 Milyarder Rus, kadın ticaretinden yakalandı
 İngiltere semalarında bir kuyruklu yıldız...
 Amerika'da Türk öğrencilerin başarısı
Alkmaar niyetine
Alkmaar niyetine
Fenerbahçe, Antalya Cup'ta ADO Den Haag'ı Tümer, Edu (2) ve Semih'in...
Tarihi buşma
Tarihi buşma
Beşiktaş kongresine sayılı günler kala camianın ileri gelenleri...
ABD bizi soyut laflarla oyalıyor
ABD bizi soyut laflarla oyalıyor
Başbakan Erdoğan, PKK terörüyle mücadele konusunda "Başkan Bush...
Kocamı kaza değil tarikat öldürdü
Giresun'da trafik kazasında öldüğü açıklanan Hasan Akkaya'nın eşi,...
Karakutuyu Irak otoritelerine verdik
Bağdat'ta 34 kişiye mezar olan uçağın ABD üssünün dışına düştüğünü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu