|
|
Teyzem, şarkıları ve ben
Ayla Dikmen,1990'da hayata veda etti ama yeğeni Meltem Çelebioğlu'nun onun şarkılarının yeni düzenlemelerinden oluşturduğu Seninle Sonsuza Kadaradlı albümle yeniden hayat buldu.
"Biliyor musunuz hâlâ onun yaşadığını hissediyorum" diye yazmış Meltem Çelebioğlu Teyzem adlı şiirinde. Çelebioğlu bir şair değil, iş kadını.Yaşadığına inandığı, 'her pazar telefonuna alo' diyerek cevap vereceğini umduğu Ayla Dikmen yani, Aşk Defteri, Nereye Nereye, Onu Bunu Bilmem Kararlıyım gibi hit şarkılara imza atmış ses sanatçısı. 1944'de doğan, ailesinden gizli Ankara Baylan Oteli'nde beş çaylarına çıkan küçük kız caz söyledi, kulağını dayadığı Kahire Radyosu'ndan şarkılar mırıldandı, Aydın Lisesi'nin sıralarında türkü okudu, efkarlanınca alaturkaya sardı ve şimdi yeğeninin vefa borcu niyetine hazırladığı Seninle
Sonsuza Kadar adlı albümle tekrar aramıza döndü.
SONSUZA KADAR Çelebioğlu, 'Benim ikinci annem' dediği Ayla Dikmen'in hatırasını canlı tutmak için beş- altı yıl önce çalışmaya başlamış. Kitap hazırlamayı düşünürken Natalie Cole ile Nat King Cole'un düeti aklına gelmiş, yani bir anlamda anıları canlı tutmanın yolunun gerçekten de onu canlı gibi hissetirmek olduğuna karar vermiş. Bu durum aslında albümün de özelliğini yansıtıyor: Yaşar'la Ayla Dikmen'in düeti, vakti zamanında iki ya da dört kanallı kayıtların temizlenerek yeniden hazırlanması, yeni düzenlemelerle (Nereye şarkısının Behçet Türkekul'un yaptığı rap versiyonu gibi) velhasıl Ayla Dikmen sanki yeniden sahneye çıkıyormuş gibi bir durum oluşturulmuş. Seninle Sonsuza Kadar albümü müzikle dost çevresi itibarıyla yakından ilgili bir iş kadınına yeni bir dünyanın kapılarını da açmış. Bir internet sitesini tasarlamak, (www.ayladikmen.com) Murat Erün'ün yönetiminde bir belgesel çekimi, Deniz Seki'den Emre Altuğ'a kadar sanatçılarla şarkıların düzenlemesi üzerine kafa yormak ve en sonunda albümü yayınlayacak bir firma kurmak (MMC Yapım) gibi yepyeni bir dünyayla tanışmış Çelebioğlu. Kısacası bu çalışma için herhangi bir nostalji albümünden çok, teyzesine vefa borcunu hatırlayan bir kadının ona armağanı demek doğru olur. Albüm, Türk pop müziğinin doğuş sancılarına tanıklık etmiş, beş çaylarında twist yapanların yüreklerine ateş düşüren bir kadının hikâyesini aktarıyor. O kadın, Tülay German'ın Burçak Tarlası'nı söylediğinde pop müziğinde açtığı pencereyi sonuna kadar aralamış, birisi. O albüme daha yakından bakın; Türkiye'de popüler kültürün en sahici şekilde yaşandığı yıllarda o kültürün öznelerinden birisinin bize anlatmak istediklerini duyacaksınız.
Nuh Köklü
|