Kabakulak sonrası kısırlık olur mu?
Askerden yeni geldim. Orada kabakulak geçirdim ama hastanede tamamen iyileştiğimi söylediler. Fakat ben hala, acaba kısır olur muyum diye korkuyorum. Kabakulağın kısırlık yaptığı doğru mu? Eğer doğruysa bir tedavisi var mı ya da şimdiden bir önlem almam mümkün mü? Çocuklarda kabakulak genellikle orta şiddette seyreder ve bir sorun yaratmadan iyileşir. Yetişkinlerde ise hastalık daha şiddetli belirtilerle görülür ve sonrasında başka rahatsızlıklar çıkma ihtimali çocuklara göre biraz daha fazladır. Çok seyrek olmakla birlikte bu sorunları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
* Beyin ve beyin zarı iltihabı.
* Kadınlarda ve erkeklerde yumurtalık iltihabı. Kadınlardaki yumurtalık iltihabı uzun sürecek çocuk sahibi olamama sorununa yol açmazken, erkeklerde bu hal çok seyrek olsa da görülebilir.
* Pankreas iltihabı.
* Düşük riski. Hamile kadınların gebeliğin ilk üç ayında hastalığa yakalanmaları, düşük riskini ortaya çıkarabiliyor. Buna karşın kabakulağın bebeklerde doğumsal kusur gelişmesi ile ilişkisi yok. İsterseniz sizin asıl endişe ettiğiniz konuya tekrar dönelim. Orşit, yani erkeklerdeki yumurtalık (testis) iltihabı sadece kabakulaktan sonra değil; grip, verem ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan sonra da görülebilir. Testis şişer, kızarır ve ağrı ortaya çıkar. Hasta, yumurtalık torbasının ağırlaştığını hisseder. Böyle bir durum ortaya çıkmış ise mutlak hekim kontrolü gerekir. Eğer sorun bakterilerle ortaya çıkmış ise antibiyotik ile tedavi uygun olabilir. Kabakulak gibi viral hastalıklara bağlı ortaya çıkan orşit tabloları ise istirahat ve ağrı kesiciler ile düzelir. Kısırlık için iki testisin birden hastalanması gerekir ki o zaman bile ihtimal küçüktür.
OĞLUMUN KALP KAPAĞI GEVŞEK 11 yaşındaki oğlumun arada çarpıntısı oluyor diye doktora götürdüm. Doktoru; ana kalp kapağının gevşek olduğunu ama bunun hayati bir tehlike yaratmayacağını söyledi. O çarpıntılar kendiliğinden geçti ve şimdiye kadar başka sorunumuz olmadı. Ama oğlum devamlı top peşinde koşturuyor; bundan endişe duymalı mıyım?
Sorunuzdan anladığım; oğlunuzun Mitral Valv Prolapsusu (MVP) denilen ve kalp kapaklarından birinin tam fonksiyon görememesi ile seyreden bir hastalığı var. Sizin sorunuza dair Amerikan Çocuk Hastalıkları Akademisi'nin tavsiyeleri şöyle: Eğer çocuğunuzda mitral kapaktan kanın geri kaçtığına dair belirti yoksa ve ailede MVP'ye bağlı ani ölüm hikayesi bulunmuyorsa; başka ek bir teste ihtiyaç olmadan spor yapabilir. Buna karşın çocukta çarpıntı, kalp ritminde düzensizlik, bayılma ve kalp kapağından kaçak varsa; spora başlamadan önce bir kalp hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmeli. Bu çocuklarda 24 saat boyunca kalp ritminin takip edilmesi ya da eforlu EKG gibi ek testlere ihtiyaç duyulabilir. Sağlıkla ilgili sorularınızı SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.
|