Hamsi yağı zeytinyağına rakip oluyor
Balıkçılar demir atarken 'Vira bismillah' der... Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de yılda 1 milyon ton balık avlanıyor avlanmasına da 1 milyon ton balığın sadece 650 bin tonu kayıtlara giriyor. Gerisi malum, 350 bin ton kayıtdışı. Sadece bu mu? Türkiye'nin 21 bin 978 bin adet balıkçı teknesi ruhsatlı, 10 bin ruhsatsız tekne denizlerde cirit atıyor. Açıkçası Türkiye balıkçılıkta da kayıtdışına teslim oluyor. 2 milyon 400 bin kişinin ekmek yediği balıkçılık sektörü envantersiz çalışıyor. Türkiye genelinde 13 Bölge Birliği ve 500 Su Ürünleri Kooperatifi merkezi Ankara'da bulunan SURKOP çatısı altında örgütleniyor. Su ürünleri kooperatifleri 4 yıldır ders çalışıyor. AB'nin 'Balıkçılık' dosyasında sınıfta kalmak istemiyor. Ve bir an önce 'Balıkçı' tanımının yapılmasını talep ediyorlar. Sonra da balık stoklarının tutulmasını istiyorlar. Balıkçıları tanıyan ve iyi bilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a duyurulur!!! Şaşırmayın, Türkiye'nin 94 çeşit balığı var. Balık liginde birinciliği 'hamsi' elinde tutuyor, diğer balıklara şans bırakmıyor. İstavrit, çinekop, lüfer ve palamut sırada bekliyor. Balıkçılar yılda 700 bin ton hamsi avlıyor . 290 bin tonu kayıtlı. Geri kalanı yine kayıtdışı. Olacak gibi değil... Peki, hamsi nerede kullanılıyor? Balığın ununda, yağında, yeminde... Hal böyle olunca girişimci Karadenizliler boş durur mu? Elbette durmaz. İşte dededen, babadan balıkçı olan Sinop Yağ ve Kimya Sanayi AŞ' nin Yönetim Kurulu Başkanı Erol Demirbay, 'Denizden' markasıyla hamsi balık yağını piyasaya sürüyor. Karadenizli Temel'in hamsisini bin yıllık zeytinyağına rakip olarak çıkartıyor. Hamsi kokar. Ya yağı? Kokmuyor. Özel işlenmiş. Üstelik de besleyici. Diyeceksiniz ki, durduk yerde nereden çıktı bu iş? Demirbay hayalperest değil ki? Üniversitede 'Su Ürünleri' okumuş, oğlu da üniversitede 'Su Ürünleri' eğitimi alıyor. Aile balıkçılıkla uğraştığı için kendisi sektörün her halini çok iyi biliyor. Katma değer yaratmak istiyor. Zaten 2002 yılında Sinop Yağ ve Kimya Sanayi AŞ' yi kurduğunda balık rafinerisi kurma fikrini oğlu vermiş. Hammadde bol, bol var. Rafinerinin işleyeceği hamsi yağı Sinop'ta faaliyet gösteren 13 şirketten alınıyor. Şirketlerin toplam kapasitesi 50 bin ton. Sinop Balık Rafinerisi ise günde 25, yılda 78 bin ton işlenmiş hamsi yağını işliyor. Dünyanın ve Türkiye'nin ilk balık rafinerisi için tam 2 milyon 450 bin dolar harcanmış. Üstelik 'Denizden' markalı hamsi balık yağının şişeleri İtalya'dan alıyor. Hamsi yağı üç kategoride sıralanıyor. Golden, Silver ve Klasik. Tüketiciye, hamsi yağının çiğ ve salatalarda kullanılması tavsiye ediliyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile TÜBİTAK acaba bu işe ne diyecek? Merak ediyoruz. Öyle ya, ' Karadeniz fırtına, al pılını sırtına!' Bizden söylemesi...
|