Sıvılaştırılmış doğalgaz toptan satışını yapan şirketlerin 2007 için zam taleplerini reddeden EPDK, "Kâr marjınız yüksekmiş" dedi ve yüzde 18'lik indirim yaptı.
Fabrikasında LNG, yani sıvılaştırılmış doğalgaz kullanan 'sanayiciye indirim müjdesi'. Aralarında Koç-Statoil, Petrol Ofisi, Habaş ve İpragaz gibi firmaların da olduğu toptan satış şirketlerinin 2007 yılında sıvılaştırılmış doğalgaz satış fiyatlarına yüzde 15'e varan zam talebi EPDK'dan geri döndüğü gibi bir de sürpriz indirim kararı çıktı. Gaz dağıtıcılarından gelen talepleri inceleyen Kurum, 'Sizin kâr marjınız yüksekmiş' dedikten sonra zammı kabul etmediğini ve bunun yerine tarifelerinde yüzde 18 oranında indirime gittiğini bildirdi.
YÜZDE
15 ARTIŞ TALEBİ EPDK'dan yapılan açıklamada, "LNG toptan satış şirketlerinin Kurumu'muza sundukları tarife önerilerinde LNG toptan satış şirketleri marjında ortalama yüzde 15 oranında bir artış talep edilmiştir. Ancak ilgili şirketlerin Kurumumuza sundukları bilgi ve belgelerden hareketle yapılan hesaplamalarda; mevcut marjın yüksek olduğu ve LNG toptan satış şirketleri marjında indirime gidilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır" denildi.
1 OCAK'TA BAŞLAYACAK Yeni düzenlemeyle 2006 yılı aralık ayında geçerli olan metreküp 0,843839 YTL düzeyindeki ÖTV ve KDV hariç LNG nihai satış fiyatı üst sınırı, 2007 yılı ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere 0,689248 YTL olarak belirlendi. Böylece yapılan düzenlemeyle birlikte son kullanıcıya satış fiyatında yüzde 18 oranında bir indirim gündeme gelmiş oldu. Bu indirim özellikle doğalgazın boru hattı ile ulaşmadığı bölgelerdeki sanayi tesisleri için önemli. Geçen yıl EPDK'dan lisans alan 19 doğalgaz toptan satış şirketi, 250 milyon metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz sattı. Özellikle Ege Bölgesi'ndeki seramik fabrikalarının yoğun olarak kullandığı sıvılaştırılmış doğalgaz için şirketler yeni yılda geçen yıla göre daha düşük para ödeyecekler. LPG, fuel-oil, motorin gibi yakıtların kullanıldığı her yerde gerekli dönüşüm işlemi yapıldıktan sonra kullanılabilen LNG, diğer yakıtlara göre daha çok tasarruf sağladığı için doğalgaz boru hatlarının henüz ulaşmadığı bölgelerdeki metal sanayi, tekstil, gıda, tersaneler, döküm, seramik ve cam sanayi sektörleri tarafından tercih ediliyor.