|
|
|
Altyapısız yaşam mümkün
Altyapıya gerek duymadan da günlük hayatı devam ettirmek mümkün.
Tokyo Üniversitesi merkezli yürütülen araştırma projesiyle, doğal afetler (deprem gibi) sonrası altyapının çökmesi durumunda bile, altyapıya gerek duymadan da günlük hayatımızı devam ettirmemizi sağlayacak elektrik, su ve benzeri ihtiyaçları karşılamaya yönelik sistemler geliştiriliyor.
İstanbul, Çanakkale Seramik & Kalebodur'un sponsorluğunu üstlendiği I. Uluslararası Altyapısız Mimarlık Sempozyumu'na ev sahipliği yaptı.
Başkanlığını Doç. Dr. Serkan Anılır'ın üstlendiği sempozyuma İtalya, Japonya, ABD, Çin, İrlanda ve Almanya'dan bir çok ünlü bilim adamı, mimar, endüstriyel tasarımcı, bilim kurgu yazarı, astronot ve NASA'da büyük projelere imza atan isimler katıldı.
Günümüzde bilgi bazlı teknoloji, dijital üretim ve mobiliteye doğru yönelişle birlikte altyapısız bir mimariye doğru ilerleme fırsatını yakalandığına işaret edilen sempozyumda, geleceğin mimarlığına farklı bir bakış açısı getirildi.
"2008'DE UYGULAYACAĞIZ"
Doç.Dr. Anılır, ''Elektrik, su, gaz, kanalizasyon gibi altyapı şebekeleri bağlamadan, bu tür sistemleri kendi içinde barındıran, yani kendi kendine yetebilen bir ev modelini 2008 yılında uygulayacağız'' dedi.
Bu yılın Nisan ayında başlayan projenin yaklaşık 300 kişi tarafından yürütüldüğünü dile getiren Anılır, ilk deney modülü için 600 bin dolarlık maliyet bütçesi ayrıldığını, ancak bu maliyeti yapılacak çalışmalarla 150 bin dolara kadar çekmek istediklerini kaydetti.
Anılır, projenin geliştirilmesi durumunda altyapıya gerek duymadan tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek bir ev modelinin, bugün Orta Afrika, Orta-Güney Amerika gibi altyapıya sahip olmayan bölgelerde rahatlıkla kullanılabileceğine dikkati çekti.
Altyapısız mimarlık projesi günlük ihtiyaçlarlardan ödün vermek zorunda olmaksızın irtibat halinde olma, irtibatı kaybetmeme ve her yerde çalışma ve yaşama taleplerimizin tümüne cevap veriyor.
İleri aşamalarda 3. Dünya ülkelerindeki konut sorununa ve Japonya'da nüfüs azalması dolayısıyla yok olma tehlikesi yaşayan ufak yerleşim bölgelerine alternatif çözümler getirmeyi amaçlayan proje Japon afet evlerinin geliştirilmesine yönelik katkıları nedeniyle Türkiye için de önemli ipuçları barındırıyor.
(sabah.com.tr)
|