|
|
|
En kirli 8 şehir
Türkiye'de havası en kirli ilin Denizli olduğunu açıklayan Çevre ve Orman Bakanlığı, Denizli'yi, Batman, Konya, Kütahya, Karabük, Kahramanmaraş, Van ve Erzurum'un izlediğini bildirdi.
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk, "Partikül Madde Kirliliği'nin İnsan Sağlığı Üzerine Etkisi" konulu bir araştırma yayınladı.
Partikül madde emisyonunun, önemli ölçüde kış aylarında ısınmada kullanılan kalorisi düşük, kükürt, uçucu madde ve kül oranı yüksek kalitesiz katı yakıtların yanması sonucunda meydana geldiği belirtilen araştırmada, ısınma amacı ile kurulan soba ve kazan bacalarının yılda en az bir defa temizlenmediğinde önemli miktarda partikül madde emisyonuna neden olduğu ifade edildi.
"KİRLİ
HAVA NEDENİYLE YILDA 3 MİLYON İNSAN ÖLÜYOR"
Araştırmada, yetişkin bir insanın günde ortalama 13 bin-16 bin litre veya ömrü boyunca 400-450 milyon litre hava soluduğu belirtilirken, temiz ve kirli havanın insan sağlığı için oldukça önemli olduğu kaydedildi.
Hava kirliliğinin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri sonucu akciğer kanseri vakalarında, kronik astım krizi sıklığında, göğüs daralması sıklığında, öksürük, balgam sıklığında, üst solunum sistemi akut bozukluğunda, göz, burun, boğaz tahribatında, soluk alma kapasitesinde, ölümlerde, iş veriminde ve üretiminde, sağlık tedavi masrafında artış olduğuna işaret edildi.
Araştırmada, partikül madde kirliliği bakımından hava kirliliğinin en yoğun olduğu ilin Denizli olduğu belirtilirken, Denizli'yi Batman, Konya, Kütahya, Karabük, Kahramanmaraş, Van ve Erzurum'un izlediği bildirildi.
"HAVA KİRLİLİĞİNİN YOĞUN OLDUĞU İLLERDE AÇIKHAVADA EGZERSİZ YAPMAYIN"
Özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu illerde ve trafiğin yoğun olduğu cadde, yol ve meydanlarda dışarıda egzersiz (koşu ve yürüyüş gibi) yapılmaması gerektiğine dikkat çekilen araştırmada, egzersiz sırasında daha sık soluk alındığından vücuda daha fazla kirli hava gireceği ifade edildi. Araştırmada, çocukların akciğerlerinin yeni yeni gelişmesi ve zamanlarını önemli bir bölümünü dışarıda oynayarak geçirmeleri nedeniyle, kirli havanın çocuklarda, astım ve solunum sistemi hastalığına yol açma ihtimalini artırdığı kaydedildi.
"ÇEVREYİ KİRLETEN ARAÇLAR TRAFİKTEN MEN EDİLMELİ"
Trafikte seyreden taşıt sayısı arttıkça ve taşıt hızı azaldıkça egzozdan atılan kirli hava miktarının arttığı belirtilen araştırmada, çevreyi kirleten araçların trafikten men edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
"TÜRKİYE'NİN HAVASI ÇOK KİRLİ"
ABD, Japonya, Avustralya ve Kanada gibi ülkeler içinde en kirli havaya Türkiye'nin sahip olduğu bildirilen araştırmada, Türkiye'nin hava kalitesinin izlenmesi gerektiği ifade edildi. Araştırmada, hava kalitesinin korunmasından sorumlu yönetimlerin, halk sağlığını korumak için hava kirliliğine neden olan kaynaklarla ilgili gerekli önlemleri almaları ve yaptırım uygulamalarının önemine değinildi.
(ANKA)
|