Bahçeli'nin meşru zemini
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin dünkü "erken genel seçime odaklı" basın toplantısının bütünü için şunu söyleyebiliriz: "Siyasetin, meşru ve demokratik zeminde çözüm bulması taraftarı..." Bunun dışındaki yöntemlerle iktidarın değiştirilmesi arayışlarına kapalı. MHP'nin geçmiş davranış kalıplarını anımsayıp, "ülkücü" kadrolara umut bağlamak isteyenlere uzak. "Sokak hareketleri" veya "post modern darbelerle" soruna çözüm bulmak yerine, meşru zeminleri harekete geçirerek sonuca ulaşma taraftarı. MHP liderinin, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, erken genel seçime gidilmesinin yöntemleri konusundaki önerilerine gelirsek: İstikrarsızlık veya ara rejim korkusu içinde cumhurbaşkanlığı seçiminin gerçekleşmesinin, ülkeye zarar vereceği düşüncesinde. Tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası yapılacak genel seçimin de sıkıntılı olacağı, dolayısıyla 2007'nin ekonomi açısından tümüyle kaybedileceği korkusunda. Erken genel seçimin siyasi zemini rahatlatacağı görüşünde. AK Parti'nin, seçimden yine yüksek oyla çıkması halinde, içinden birini cumhurbaşkanı seçmesine herkesin razı olacağına inanıyor. 3 Kasım 2002 seçimlerinde olduğu gibi, erken genel seçim tarihini ilk öneren de oldu; 11 Mart 2007. Bahçeli'nin iktidarı erken genel seçime zorlama konusundaki oyun planı da tartışılan formüllerin ötesinde. Sıralamak gerekirse...
1- RENKLİ DEĞİŞİME KAPALI: Bazı sivil toplum örgütlerinin bu hafta sonu Menemen'den başlayıp, sokağı gittikçe hareketlendirmeye dayalı formüle soğuk. Gürcistan, Ukrayna, Kırgızistan'daki gibi; gül, lale, turuncu gibi isimlerle anılan, sokağa milyonlarca kişiyi toplayarak iktidar değişimine gidilmesinin doğru olmayacağı inancında. Hatta bunun Türkiye'nin siyasi örf ve adetleriyle örtüşmediği görüşünde. "Tandoğan'da kamyon üzerinde konuşup, oradan Akdeniz'e inip 6'ncı Filo'da poz vererek de bu işler yapılmıyor" diyerek, bu konuda "rol model" olmaya çalışanlara da kızgın... Dolayısıyla, kendi kadrolarına da "çözüm sokakta aranmaz; bu işlere kalkışanlara da inanıp arkalarına takılmayın" mesajını dolaylı da olsa gönderdi.
2- ASKER ÜZERİNDEN SİYASET Asker üzerinden tepkinin yükseltilmesi arayışlarına da öfkeli... Siyasetin üzerine "ara rejim gelir korkusu salmanın" öncelikle demokrasiye zarar getireceği kanısında.
3- SİNE-İ MİLLET Son günlerin tartışması, "CHP sinei millete dönerek erken genel seçimi zorlasın" formülünü benimsemiyor. Milletvekillerinin istifalarına, çoğunluk olan iktidar partisinin karar vereceği; dolayısıyla böyle bir girişimin AK Parti'nin eline koz verme anlamına geleceği düşüncesinde. Milletvekili transferine de kapısı kapalı.
Çözüm formülü Bahçeli, olmazları sıraladıktan sonra çözüm formülünü de ortaya koydu. "Akil adamlar" diye nitelediği, eski cumhurbaşkanları, başbakanlar ve sivil toplum örgütlerinin erken genel seçimi zorlamalarından yana... Onların bu görüşlerini dile getirmeleri için önerdiği zemin de sokak değil; medya... Çağrısı, sadece akil adamlara değil... Meclis'te temsil edilen CHP, Anavatan ve DYP'nin parlamentoda "ortak görev üstlenmesi" çağrısında bulundu. "Görevden kastı" da anladığımız kadarıyla bu ayın sonuna kadar parlamentodaki muhalefetin erken genel seçim teklifini ortaklaşa vermesi... Bütün bunları AK Parti'nin umursamaması halinde, "seçilen cumhurbaşkanını vatana ihanetten" indirmek için uğraşacaklarını da söylemekten çekinmedi. Basın toplantısının bir başka sonucu da şu: "MHP, Bahçeli ile merkez kitle partisine dönüştü."
|