Yabancı yatırımcıların tepkisi üzerine Türkiye borsada vergiyi 6 ay geçmeden sıfırlamıştı. Tayland ise dün yabancıya getirdiği sınırlamayı, borsası yüzde 15 çökünce akşam kaldırdı.
Eylül ayında askeri darbe ile başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin piyasalarını sallayan Tayland şimdi de sıcak paraya önlem almak için yabancı sermayeye sınırlama getirince borsalar peş peşe düştü. Tayland'ın gösterge borsa endeksi, yabancı yatırımcıların, baht üzerindeki spekülasyonu durdurmak için alınan sert önlemlerden kaygılanmalarıyla yüzde 14.84 gerileyerek, 1990 yılından beri en büyük düşüşü kaydetti. Tayland Hükümeti dün sabah yabancı yatırımcıların piyasalara girişine sınırlama getirdiğini açıkladı. Borsa çökünce Tayland hükümeti 1 günde yabancı sınırını borsada kaldırdı. Benzer durum Türkiye'de de yaşanmıştı. 2006 başında borsaya getirelen yüzde 15 stopaj tepki çekince yabancılar için bu oran haziran'da sıfırlanmıştı. İMKB'YE
ETKİSİ SINIRLI Tayland borsasındaki çöküşün İMKB'ye etkisi yüzde 1.9'luk kayıp oldu. İMKB-100 endeksi 39 bin 71 puana kadar geriledi. Askeri darbenin yapıldığı 19 Eylül'de İMKB, tüm borsaları düşüşte geçerek yüzde 3.4 değer yitirmişti. İMKB'deki düşüşte ABD enflasyonunun beklenenin üzerinde artması da etkiliydi.
DOLAR 1.43'E YÜKSELDİ Tayland piyasalarındaki çalkantı faizi yüzde 21.5'e çıkarırken, dolar kuru da yabancıların tedirginliği ile 1.43 YTL'ye fırladı. Tayland Hükümeti, menkul kıymetler borsasının günün tamamında yaklaşık yüzde 15 oranında değer kaybetmesinin ardından, yabancı sermaye sınırlama kararını geri almaya karar verdi. Tayland Maliye Bakanı Pridiyathorn Devakula, borsadaki yabancı yatırımcılara yönelik kontrol kararının kaldırılacağını, ancak bono ve diğer borçlanma kâğıdına ilişkin sınırlamaların devam edeceğiği bildirdi. Tayland Merkez Bankası, kısa vadeli sermaye girişini kontrol ederek, sıcak para girişiyle son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaşan ulusal para birimi baht'ın spekülatif yükselişini dengeleyebilmek için, önlemler almaya karar vermişti. Önlemler çerçevesinde Tayland Merkez Bankası, ülkedeki tüm bankaların, sermaye girişinin yüzde 30'u oranında bir döviz rezervini bir yıl boyunca tutma yükümlülüğü getirdi. Merkez Bankası'nın kararına göre, yabancı bir yatırımcı,getirdiği sermayeyi, bir yıl tamamlanmadan çekmek isterse yatırımının sadece üçte ikisini alabilecekti. Bu kararların ardından, Bangkok borsasındaki değer kaybı yüzde 15 olurken, diğer Asya ülkelerinin borsaları da değer kaybetti. Asya ülkelerinin borsaları olumsuz etkilenirken, gelişmeler, yatırımcılara Asya ekonomik krizini hatırlattı.