Dünya bor rezervlerinin yüzde 72'sini barındıran Türkiye, bor üretiminde de ABD'yi geride bıraktı. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, ''üretim, satış miktarları ve karlılıkta borda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan ABD'nin önüne geçmeyi başardık'' dedi.
Yılmaz, Roskill'in The Economisc Of Boron (2006) yayınını da referans gösterip, 2005 yılı gerçekleşmeleri ile dünya bor üretim ve ihracat pazarını elinde bulunduran ABD'nin önüne geçtiklerini belirterek, ''Türkiye bu konuda artık lider ülke konumuna geldi. Üretim, satış miktarları ve karlılıkta ABD'yi geride bırakarak borda bir zoru başardık'' diye konuştu.
''ÜRÜNLERİMİZ
YOK SATIYOR...''
Bor üretiminde mevcut kapasite ile gelen talepleri karşıladıklarını, üretimlerinin tamamını sattıklarını, ürünlerinin ''yok'' sattığını bildiren Yılmaz, bor ürünlerinde talepleri karşılamak amacı ile mevcut tesislerde kapasite artırımına yönelik projeler ile ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik katma değeri yüksek yeni rafine bor ürünleri projelerini gündemlerine aldıklarını ve yatırım sürecinin hızla devam ettiğini belirtti. Yılmaz, borda yapılacak modernizasyon ve yeni tesis yatırımları önümüzdeki 3 yıl içinde tamamlanarak üretim ve satış kapasitesi de büyük oranda artırılacak.
2006 ÜRETİMİ 1 MİLYON TONU AŞACAK
Rafine bor ürünleri üretiminde 2005 yılını ''atılım yılı'' olarak nitelendiren Yılmaz, kuruluşun 2002 yılındaki rafine bor ürünleri üretim kapasitesinin 730 bin ton olduğunu hatırlatarak yüzde 60 kapasite kullanım oranı ile ancak 436 bin ton üretim gerçekleştirildiğini söyledi. Günümüzde ise, Eti Maden İşletmeleri rafine bor ürünleri üretim kapasitesinin 831 bin ton olmasına rağmen 2005 yılında kurulu kapasitenin de üzerinde 923 bin ton rafine bor üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Yılmaz, 2006 yılında ise rafine bor üretiminin 1 milyon ton düzeyine çıkarılacağını ve böylece rafine bor üretiminde 2002 yılına göre yüzde 135 oranında bir artış sağlanacağını vurguladı.
BORDA SATIŞ HEDEFİ 600 MİLYON DOLAR
Bor ürünleri ihracatının 2002 yılında 186 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini hatırlatan Yılmaz, bu tutarın 2005 yılında 300 milyon dolar olduğunu, 2006 yılında ise 360 milyon dolar düzeyinde olacağını söyledi. Yılmaz, yeni tesis ve kapasite artırımı yatırımları ile bor satışlarının 2010 yılı sonrası 600 milyon dolar düzeyine çıkarılmasının hedeflendiğini belirterek, bu konuda çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaptıklarını belirtti. Yılmaz, özellikle makine teçhizat temini konusunda Türkiye Şeker Fabrikaları ve Temsan Genel Müdürlüğü ile işbirliği yaptıklarını belirterek modernizasyon için gerekli olan ekipmanların çok düşük maliyetle söz konusu kuruluşlara imal ettirildiğini sözlerine ekledi.
DÜNYA BOR REZERVLERİ
Bilindiği gibi, dünya bor rezervlerinin büyük bölümü Türkiye'de bulunuyor. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünce 2002 yılında başlatılan Bor Master Arama Projesi kapsamında yapılan sondaj çalışmaları sonucunda 2 milyar ton olan bor rezervlerinin 1 milyar ton artırılarak 3 milyar ton düzeyinde olduğu saptanmıştı. Bu miktar dünya bor rezervinin yüzde 72'sine karşılık geliyor. Rezerv bakımından Türkiye'yi ABD, Rusya ve Çin izliyor. Ayrıca Latin Amerika ülkelerinden Arjantin, Şili, Bolivya ve Peru'da bor rezervleri bulunuyor.