|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erdoğan-Blair ortak basın toplantısı
İngiltere Başbakanı Tony Blair, hukuken bir engel olmadığı takdirde İngiltere'nin KKTC'ye doğrudan uçuşları başlatabileceğini, konunun incelendiğini, ancak şu aşamada bir söz veremeyeceğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Esenboğa havaalanında ortak basın toplantısı düzenleyen Blair, Türkiye'nin AB üyeliğini başından beri desteklediklerini hatırlatarak, son dönemdeki zorluklar ve 8 müzakere başlığının askıya alınmasına rağmen sürecin devam etmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Blair, konukseverliği nedeniyle Başbakan Erdoğan'a teşekkür ederek, dün çok yoğun geçen gününün adından kendisiyle görüşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Başbakan
Erdoğan ile geçen zaman süresince iyi birer dost olduklarını söyleyen Blair, Erdoğan'a liderlik özelliklerinden dolayı takdirlerini iletmek istediğini, çünkü son dönemde Türkiye'de önemli değişiklikler olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin AB üyeliğini başından beri güçlü bir şekilde desteklediklerini belirten Blair, son birkaç ayda bazı zorlukların söz konusu olduğunu, ama yine de ileriye doğru gidilebilecek bir yolun mevcut olduğunu düşündüğünü bildirdi. Blair, "Ek Protokol'ün gerektirdiği yükümlüklerin Türkiye tarafından yerine getirilmesinin önemli olduğunu, ancak aynı zamanda AB'nin de taahhütlerini yerine getirmesinin gerektiğini" söyleyerek, AB'nin taahhütleri ile KKTC üzerindeki izolasyonların sona erdirilmesi, doğrudan ticaretin yapılabilmesi, kısıtlamaların kaldırılmasını kast ettiğini belirtti. Blair, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için BM sürecinin yeniden canlandırılmasının önemine de işaret eti.
GERİYE KALAN 27 FASIL ÖNEMLİ GÖSTERGE
Konuk Başbakan Blair, AB'nin 8 başlıkta müzakereleri askıya aldığını hatırlatarak, bununla birlikte geriye 27 faslın daha kaldığını göstermesinin önemli olduğunu kaydetti.
Blair, bu fasılların bazılarının Finlandiya'nın AB dönem başkanlığı sırasında açılabilmesinin önemli olduğuna da işaret eti. Enerji ve çabalarını Türkiye için harcıyor olmalarının sebebinin sadece AB'nin Türkiye için önemli olması değil, aynı zamanda Avrupa'nın geleceği için de Türkiye'nin çok önemli olması olduğunu belirten Blair, Türkiye'nin güçlü ekonomisi ile giderek büyüyen bir ülke olduğunu vurguladı.
Esenboğa havaalanına gelirken altyapı çalışmalarının halen devam ettiğini gözlemlediğini söyleyen Blair, bunun Türkiye'nin büyümesinin güzel bir örneği olduğunu kaydetti.
Blair, Türkiye'nin stratejik açıdan önemli konumuna da dikkati çekerek, Türkiye'nin Orta Doğu ile Avrupa arasında bulunmasının, AB için önemli olduğunu bildirdi. Orta Doğu konusunda Erdoğan'ın liderliğinden övgüyle bahseden Blair, sorunların çözümü için Erdoğan'ın da çaba gösterdiğini hatırlattı.
Blair, Türkiye'nin Orta Doğu ülkeleri ile olan ilişkilerinin ve bölgedeki rolünün sadece ekonomik değil siyasi açıdan önemini de bir kez daha gösterdiğini ifade ederek, Türkiye'nin üyeliğinin Avrupa için bu açılardan önemli olduğunu belirtti. Üyelik sürecinde bazı zorluklar olabileceğini, tarihe bakıldığında bunu en iyi bilebilecek ülkelerden birinin İngiltere olduğunu ifade eden Blair, üyelik sürecinde kendilerinin de bazı zorluklarla karşılaştıklarını, ama yine de çabalarını sürdürdüklerini bildirdi.
Blair, bu zorluklara rağmen üyeliğin kendileri için de çok önemli olduğunu söyleyerek, zorlukları aşmak için daha çok çalışmak gerektiğini ve bunu da sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın geleceği için de yapmak gerektiğini kaydetti.
Kıbrıs Rum kesimi ile Almanya'nın doğrudan ticaretin KKTC'deki Mağusa limanından değil, güneydeki Limasol'dan yapılması konusunda anlaşmaya vardıkları yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Blair, doğrudan ticaret tüzüğünün içeriği ve detayları hakkında geçmişte zaten mutabık kalındığını, şimdi daha ileri gidilebilmesi için siyasi iradeye ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Blair, izolasyonların sona erdirilmesinin herkesin görmek istediği bir şey olduğunu ileri sürerek, "süreç ileri götürülebilirse örneğin İngiltere gibi ülkelerden KKTC'ye doğrudan uçuşların söz konusu olabileceğini" bildirdi.Blair, doğrudan ticaret tüzüğü ile Ek Protokol'ün gereklerinin birlikte yerine getirilmesi gerektiğini söyleyerek, böylelikle Türkiye ve AB'nin birbirlerine üyelik taahhütlerini göstermiş olacağını kaydetti.
"KIBRIS ÖNERİNİZ AB'DE OLUMLU ATMOSFER YARATTI"
Tony Blair, AB'nin 8 başlığı askıya alma kararını haksız bulup bulmadığının sorulması üzerine de İngiltere olarak Türkiye'nin üyeliğini her zaman desteklediklerini, ancak şu anda yapılması gerekenin geleceğe odaklanmak olduğunu, çünkü kararın verilmiş olduğunu bildirdi.
8 fasıl askıya alınsa bile geride 27 fasıl daha olduğunu belirten Blair, AB'den gelen en önemli sinyallerden birinin, bunların açılmasının sadece teknik bir konu olmadığı ve hızlı bir şekilde müzakerelerin başlatılabileceğini söylemek olduğunu bildirdi.
"Buradaki dinamiği değiştirmek lazım" diyen Blair, yapılması gerekenin son aylarda olumsuz seyreden bu dinamiği değiştirmek olduğunu kaydetti. Türkiye'nin sürece yönelik son açılımlarının AB zirvesinde olumlu bir atmosfer yarattığını ifade eden Blair, çünkü insanların sadece Türkiye'nin değil AB'nin de yükümlülüklerini yerine getirmesinin önemli olduğunu anlamakta olduğunu belirtti.
DOĞRUDAN UÇUŞLAR
Konuk başbakan, KKTC ile İngiltere arasında doğrudan uçuşların başlaması konusundaki soruya karşılık da bunu yapmak isteyeceğini, ancak sorunun uluslararası anlaşmalar çerçevesinde hukuki olarak bunun yapılıp yapılamayacağı olduğunu bildirdi.
Bunu incelemekte olduklarını belirten Blair, "Hukuken mümkün olması durumunda bunu yapmak isteyeceğini, ancak şu anda somut bir taahhüt ya da söz veremeyeceğini" ifade etti. Blair, çünkü belki kendisine verilecek hukuki tavsiyenin farklı yönde olabileceğini belirtti.
Blair, Türkiye'nin AB'ye, yaptığı açılım gibi AB'nin de Türkiye'ye kendini açması gerektiğini ve bunların aynı anda olması gerektiğini söyleyerek, bu durumda farklı bir atmosfer oluşturabileceklerini bildirdi.
KIBRIS ÖNERİSİ
Türkiye'nin son Kıbrıs önerilerini nasıl bulduğunun sorulması üzerine de Blair, kendilerinin geçmişte Annan planı ve BM çözümünü desteklediklerini, ancak gerekli mutabakat çıkmadığı için bunun mümkün olmadığını ifade etti.
BM'nin yeni genel sekreteri ile artık bu süreci tekrar harekete geçirmek gerektiğini söyleyen Blair, çünkü Kıbrıs sorununa çözüm bulunursa her şeyin daha kolaylaşacağını kaydetti. Blair, "BM bunun için en doğru yer" diyerek, Türkiye'nin önerilerini zaten desteklediklerini, ancak artık nasıl ilerleme kaydedileceğine bakmak gerektiğini bildirdi.
Tony Blair, İngiltere'nin geçmişte Kıbrıs Rum kesiminin AB üyeliğini desteklediğini belirterek, o tarihte birleşmenin Kıbrıs Rum kesiminin üyeliği için ön şart olamayacağını söylediklerini de anımsattı. Blair, bunu (sadece Türkiye'nin tarafını tutuyorsunuz) dediklerinde hatırlattığını söyleyerek, bugün Kıbrıs Rum kesiminin de adil ve makul bir yaklaşım içinde olması gerektiğini belirtti.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|