|
|
|
Hayalleri gerçek oldu
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi mezunu üç kız arkadaş, merkez Yüreğir ilçesi Akpınar köyünde kurdukları serada, ''Spirulina Platensis'' cinsi yosun üretimine başladı.
Su ürünleri mühendisi Yasemin Bulut, Müzeyyen Köksal ve Hande Oğuz 4 yıl önce başladıkları eğitimleri boyunca, birbirlerinden hiç ayrılmadıklarını, okul yıllarında ise mezuniyet sonrası birlikte yapacakları işin hayalini kurduklarını söylediler.
Yasemin Bulut, öğrenimleri sırasında, ''Spirulina Platensis'' cinsi yosun yetiştiriciliği alanında yoğunlaştıklarını, okul sonrasında ise bu alanda master yapmaya başladıklarını belirterek, ''master eğitimi aldığımız konuda üretim yapmaya karar verdik. Babamın Akpınar köyünde arazisi vardı, o yüzden tesisimizi bu köyde kurmaya karar verdik. Mayıs ayında da işletmemizi kurmak için harekete geçtik'' dedi.
İşletmenin
60 bin YTL'ye mal olduğunu anlatan Bulut, şöyle konuştu: ''Burası 500 metrekarelik bir sera. Ailelerimizin desteği ile kurduğumuz tesisimizde üretime başladık. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan onay alınmasının ardından ürünlerimizi satmaya başlayacağız. Havuzlarımızda yaz koşullarında 8 günde, kış koşullarında ise sıcaklık farkından dolayı 3-4 haftada yosunlar hasat olgunluğuna ulaşıyor. Küçük havuzlardan ortalama 5 kilogram yaş ve 1,5 kilogram kuru yosun elde edilirken, büyük havuzlardan ise 12,5 kilogram yaş yosun, 4 kilogram civarında ise kuru yosun üretebiliyoruz.''
ÇOK SAYIDA ÜRÜNDE KULLANILIYOR
Müzeyyen Köksal ise ''Spirulina Platensis'' cinsi yosunun adeta yüzyılın mucizesi olduğunu belirterek, yüzde 60-70 oranında protein içeren yosunun Avrupa ülkelerinde bira, çikolata, ekmek, şekerleme gibi pek çok üründe kullanıldığını ifade etti.
Yosunun, demir ve B12 vitamini bakımından çok zengin olduğunu vurgulayan Köksal, şunları kaydetti:
''Betakaroten içeren spirulina yosunu vücudun A vitamini ihtiyacını karşıladığı gibi kansere ve kansızlığa da iyi geliyor. Kolesterolü dengeleyici özelliğe sahip, tansiyon ve şekeri düzenleyip bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vejetaryenler tarafından özellikle tercih ediliyor. Zayıflamayı kolaylaştırıyor, vücuttaki radyasyonun atılmasını sağlıyor, gıda ve kozmetik alanında kullanılıyor, hücre yenileme özelliğine de sahip. Asıl önemlisi tümüyle doğal ve hiçbir yan etkisi yok.''
HEDEF DIŞ PAZAR
Hande Oğuz da, piyasada satılan Çin malı ürünlerin kalitesizliğine dikkati çekerek, Türkiye'de de tablet ve kapsül şeklinde satılan Çin malı ürünlerin, kalitesiz olmasının yanında yerli üreticileri de sıkıntıya soktuğunu anlattı.
Spirulina yosunu üretmenin zor olduğunu, ancak hayallerini gerçekleştirmiş olmaktan gurur duyduklarını belirten Oğuz, ''gerekli izni aldıktan sonra, önce iç pazar daha sonrada dış pazara açılmayı hedefliyoruz'' dedi.
Beş adet 3 tonluk ve iki adet de 7,5 tonluk havuzda besleyici nutrientler kullanılarak ürettikleri ''Spirulina platensis'' cinsi yosunları, hasat ve kurulama işlemlerinden sonra satışa hazır hale getirdiklerini bildiren Oğuz, yurt dışı piyasalarda 1 kilogram kuru yosunu 500 - 600 YTL'ye satabileceklerini kaydetti.
Yaptıkları işi sevdiklerini belirten kadın girişimciler, işletmelerini büyütmeyi ve Akpınar Köyü'nde yaşayan kadınlara istihdam etmek istediklerini de belirtti.
(AA)
|