Şanlıurfa'da 600 kişinin yaşadığı yeni bir yerleşim alanına belediye imarsız olduğu gerekçesiyle su vermiyor, TEDAŞ ise elektrik bağlamıyor.
Sırın Mahallesi yakınında kurulan 600 nüfuslu Gürcütepe yerleşkesi önce susuzlukla mücadele etti. 9 ay boyunca atlarla civar mahallelerden bidonlarla su taşıyan vatandaşların şimdi de elektriği kesildi.
Hayalet şehir görünümünü alan mahallede vatandaşlar susuzluk nedeni ile temizlik ihtiyaçlarını karşılayamamaktan, öğrencilerse karanlıkta ders çalışamamaktan yakınıyor. Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe, Gürcütepe yerleşim biriminin imara açık alan olmaması sebebi ile su verilmediğini açıkladı.
Bu
bölgenin tarım arazisi statüsünde olduğunu açıklayan Yücetepe, konuyu valilikle paylaştıklarını ve çözüm için çabalarının devam ettiğini kaydetti. Yücetepe, daha önce belediyenin su dağıtım şebekesinin Gürcütepe yerleşkesinde bulunduğunu hatırlatarak, buradaki vatandaşların bir kısmının kaçak yollarla bir kısmının da belediyeye abone olarak su ihtiyacını karşıladığını söyledi.
Gürcütepelilerin su problemi, Şanlıurfa Belediyesi'nin Mart 2007'de kentin Esentepe semtine kurduğu yeni arıtma tesisi projesinin faaliyete geçmesi ile başladı. Daha önceleri Gürcütepe yerleşkesinde bulunan ve şehrin su ihtiyacını karşılayan şebeke Esentepe semtine kurulan su arıtma tesisinin ardından iptal edildi. Belediye burada bulunan bütün demirbaşları açık artırma usulü ile sattı.
Gürcütepe'de oturan vatandaşların tamamı elektriğini buradaki su dağıtım şebekesindeki trafodan kaçak olarak karşılıyordu. Belediyenin trafoları satmasının ardından burada oturan vatandaşlar elektriksiz kaldı. Bunun üzerine vatandaşlar kendi aralarında para toplayarak yeni bir trafo aldı.
Elektrik bağlanması için TEDAŞ'a başvuruda bulunanlargerekirse aldıkları trafoyu TEDAŞ'a hibe edebileceklerini bildirdi. TEDAŞ yetkilileri buranın imar planına alınmadığı için evlere elektrik verilemeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine karanlıkta kalan vatandaşlar kendi imkânları ile aldıkları trafoyu devreye sokarak yeniden elektrik almaya başladı.
TEDAŞ, 2 gün önce 7 polis otosu kontrolünde gelerek bölgenin elektriğini kesti. Susuz ve elektriksiz kalan yerleşkede aileler çocuklarının temizlik ihtiyacını yeterince karşılayamadıkları gerekçesi ile okula göndermeme kararı verdi.
Her gün at sırtında su taşımaktan usandığını söyleyen Veysi Kök, çözüm için ne gerekiyorsa Gürcütepe sakinleri olarak yapmaya hazır olduklarını dile getirdi. Gürcütepe'de ikamet eden ev kadını Fatma Oğuzlu, Susuzluk sebebi ile 1 haftadan bu yana bulaşıklarını yıkayamadığını kaydetti.
Öte yandan Belediyenin imar planı olmadığı gerekçesi ile su ve elektriğini kestiği bölgede bazı vatandaşların su aboneliklerinin yapılmış olması dikkat çekti. Suyu kesilen Veysi Gök, belediyeye her dönem su faturası ödediğini söyledi. İmara açık olmayan bölgede 3 evin de tapu kaydının bulunduğu iddia edildi.
İbrahim Kan isimli ikamet sahibi tapusunu göstererek "Bizim tapumuz var neden burayı tarla olarak gösteriyorlar." diye sordu. Gürcütepe sakinlerinden Şükrü Gizligöl olayı şöyle anlattı: "Belediyenin su dağıtım şebekelerinden şehre su aktarmak için kurulan trafolardan elektrik çekip daha sonra TEDAŞ'a başvurduk. Ev için buradan elektrik alıyoruz, elektriğin ücretini ödemek istiyoruz ne yapılabilir dedik. Yetkililer, malzeme belediyenin o yetki bizde değil deyip bizi gönderdi. Belediyeni arıtma tesisini faaliyete geçirdikten sonra Gürcütepedeki tesis iptal etti. Belediye, tesisteki bütün demir başları sattı. Bunun üzerine elektriksiz kalanlar para toplayıp trafo aldı. TEDAŞ'a şimdiye kadar belediyenin trafosu olduğu için elektrik verilmiyordu şimdi biz kendi imkânlarımızla trafo aldık, gerekirse bunu hibe etmek istiyoruz hem aboneliğimiz yapılsın hem de trafoyu hibe etmek istiyoruz dedik. Hibe için 5 Bin YTL istendi. Bunu da kabul ettik ancak elektriği kestiler."