|
|
"Türk mutfağı rakı-kebap demek değil"
Geçenlerde Taksim The Marmara Cafe'de, genç ve başarılı aşçı Gökhan Tufan ile buluştuk. Fransa'nın Annecy kentinden yeni gelmiş. Le Emperial Palace Oteli'nde düzenlenen ve 14 gün süren Türk Yemekleri Festivali'ne katılmıştı. Aralarında büyükelçilerin ve konsolosların da bulunduğu ve her gün 150-200 kişinin ziyaret ettiği festivalde, Klasik Türk Mutfağı yemekleri sunulmuş. En çok karnıyarık ve kadayıfa sarılmış karides ilgi görmüş. Fransız şefler Türk yemeklerinden çok etkilenmiş.
YARATICI OLUNMALI! Gökhan Tufan, Türk yemek anlayışının kebap-rakı kültüründen çıkması için çabaladıklarını söylüyor. Bu konuda Türkiye Aşçılar Milli Takımı'ndaki arkadaşlarıyla birlikte çalışmalar yapan Tufan, yaratıcı Türk Mutfağı'na önem verilmesi gerektiğine inanıyor. Asıl Türk mutfağının kebapta değil, yöresel lezzetlerde gizli olduğunu vurguluyor. Tufan, yurtdışında, gastronomik anlamda imajımızın bilinenin aksine çok kötü olduğunu belirtiyor. Türk Mutfağı'nın gelişmesi, ilerlemesi için kebap gibi geleneksel tatların yanında yaratıcılığın da olması gerektiğini vurguluyor. Çağımızın sağlıklı beslenme kriterlerinin de göz önüne alınarak mutfağımızın revize edilmesi gerektiğine inanıyor. Şu anda ülkemizde Türk Mutfağı diye adlandırılan birçok yemeğin, araştırıldığında Türk Mutfağı'na ait olmadığının ortaya çıktığını söylüyor. Ünlü aşçı şöyle devam ediyor: "Mutfakların da modası var. İnsanlar nasıl giyim konusunda durmadan tarzlar yaratıyorsa, yemeğe de artık böyle bakılıyor. Türk Mutfağı, sunumlar konusunda geride kalmış, gerekli çalışmaları yapamamış. Artık yemeklerimiz, kültürü ve orijinalliği bozulmadan geliştirilmeli."
|