Çinko eksikliği dünyanın derdi
Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinde görülen çinko eksikliği nedeniyle yılda ortalama 1 milyon kişi hayatını kaybediyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu; çinko yetersizliğinin fiziksel büyümeyi sınırlandırabildiğini, zihinsel yeteneği köreltebildiğini ve bağışıklık sistemine zarar verebildiğini belirtiyor. Boyacıoğlu, şu uyarılarda bulunuyor: "Çinko eksikliği; beslenmenin hayvansal gıdalardan çok, hububata ve sebzelere dayalı olduğu az gelişmiş ülkelerde yaygın olarak görülür. Çinko; genellikle sığır, tavuk, balık ve kabuklu deniz hayvanlarının etleri ile yumurta ve süt ürünlerinde bulunur. Fındık ve baklagiller de çinko açısından zengindir."
|