Saç dökülmesi ve tedavi yolları
Ben 30 yaşında bir kadınım. Özellikle doğumdan sonra başlayan saç dökülmesi, üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen devam ediyor. Bu gidişle saçsız kalacağım diye korkuyorum. Denemediğim ilaç, şampuan kalmadı. Aktarlardan özel bitkisel ilaçlar bile yaptırdım ama nafile. Saç dökülmesinin kesin bir çaresi yok mudur? Bu konudaki ilaçlar güvenilir midir?
Konu; kadınlardaki saç dökülmesinin ilaçla tedavisine gelince iş çetrefil hale geliyor. İlaçların çoğu, kadınlardaki saç dökülmelerinde bir miktar fayda sağlasa da daha çok doğrudan saçlı deriye uygulanan losyon tipi ilaçlar tercih ediliyor. Kadınlardaki erkeklik hormonlarına bağlı androjenik saç dökülmelerinin tedavisinde öncelikle problemin vücuttaki hormonun fazlalığından mı ya da bu hormona aşırı duyarlılıktan mı kaynaklandığını tespit etmek gerekir. Aşağıda anlatılacak tedavilerden sadece 'finasterid' saç dökülmesi tedavisinde yetkili kurumlarca onaylanmıştır. Diğerlerinin faydaları kişiden kişiye değişmekte olup küçük gruplara ya da kişisel gözlemlere dayanıyor. Minoksidil: İlk olarak yüksek tansiyon tedavisinde tablet olarak kullanıldı. Bu sırada birçok hastada yan etki olarak aşırı kıllanma gözlendi. Araştırmalar, minoksidil losyon olarak doğrudan saça uygulandığında saçların tekrar çıkmasına yardım ettiğini ortaya koydu. Kadınlarda erkeklere göre daha etkili. Erkeklik hormonlarının etkisini azaltan ilaçlar:
* Spironolakton: Aslında idrar söktürücü ve ödem giderici bir ilaçtır. Yüksek tansiyon tedavisinde de kullanılır. Saç dökülmesini; hem börek üstü bezlerindeki ve yumurtalıklardaki androjen yapımını azaltarak, hem de onların etki edecekleri yerlere bağlanmasını önleyerek engeller.
* Simetidin: Aslında ülser ilacıdır. Aynı zamanda erkeklik hormonlarının saç köklerine bağlanmasını oldukça etkili şekilde engeller. Etkili olabilmesi için yüksek dozlar gerektiğinden erkekler için uygun değildir; çünkü bu dozlarda kadın seks karakterlerinin belirginleşmesine yol açabilir.
* Siproteron asetat: Erkeklerdeki aşırı seks dürtüsünü bastırmak ve kadınlardaki yoğun kıllanmayı engellemek için kullanılan bir ilaçtır. Zaman zaman kadılardaki erkek tipi saç dökülmesinde kullanılmakla beraber, istenmeyen ve uzun süreli yan etkileri nedeni ile kullanımı sınırlıdır. Doğum kontrol hapları: Yumurtalıklarda yapılan erkeklik hormonlarını azalttıkları için saç dökülmesinin kontrolünde faydalı olabilir. Fakat hastaların doğum kontrol hapı kullanmaya uygun olup olmadığı dikkate alınmalıdır. Finasterid: Erkeklik hormonunun saç dökülmesinde etkili şekline dönüşmesini engeller. Özellikle erkeklerdeki saç dökülmesinde etkilidir ve bu etkisinden dolayı FDA onayı almıştır; kadınlarda da bir miktar faydası vardır. Bu ilacı alan kadınların hamile kalmamaları gerekir.
SAÇ EKİMİ Saç ekimi birçok erkek için bir umut ışığı olurken ne yazık ki kadınlar için bu böyle değildir. Çok az kadın bu iş için uygundur. Erkeklerde saç dökülmesi genellikle tepeden olup; yanlar ve arka sağlam kalırken, kadınlarda saç kaybı yaygındır ve her tarafta eşittir. Dolayısı ile kadınlarda dökülen yerlere ekmek için sağlam alanlar bulmak sorun olur. Kadınların sadece yüzde 2-5'i saç ekimi için uygun adaylardır.
* Koparmaya ya da çekmeye bağlı hormonal olmayan nedenlerle saçı dökülen kadınlar,
* Daha önce benzer bir saç ekimi geçirmiş ve ne olup bittiğini bilen kadınlar,
* Tepe açılması ya da alındaki saç çizgisinin geriye kayması gibi erkek tipi saç dökülmesi olup geri kalan alanları sağlam olanlar,
* Yanık ya da kaza gibi nedenlerle saçlarını kaybedenler.
|