|
|
|
"Papa dua etmedi, meditasyon yaptı"
Roma Katolik Kilisesi ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un İstanbul'da Sultanahmet Camiini ziyaret ederken İstanbul Müftüsü Prof. Mustafa Çağrıcı'nın "huzur duruşu" çağrısı üzerine yaptığı jeste aşırı anlamlar yüklenmesi Vatikan'da rahatsızlık yarattı.
Papalık Hristiyanlararası Birliği Özendirme Kurulu Başkanı Kardinal Walter Kasper, Papanın Sultanahmet Camiinde yaptığı jestin Hristiyanlık açısından "dua" diye nitelenmesinin mümkün olmayacağını açıkladı.
Kasper, İtalyan Sky Televizyonu'na verdiği demeçte, "Ben Papanın Sultanahmet'teki o sessizlik anında ne yaptığını bilmiyorum. Orada olan bir tefekkür, bir meditasyondu. Bu, mümkündür" dedi.
Kardinal
Kasper, Papa da dahil olmak üzere bir Hristiyanın Müslümanlara ait bir mabette duaya duramayacağını belirterek, "Eğer bir dua idiyse, bu resmi bir dua, yani bizim bildiğimiz anlamda mutat bir dua olarak değerlendirilemez. Bu tür bir şey, zaten mümkün değildir. Bir İslam mabedinde, mutat bir dua yapılamaz" dedi.
Vatikan'daki kaynaklar, Papanın dün genel kabul merasiminde yaptığı konuşmada da, Sultanahmet Camiinde yaşanan hadiseye değinirken, kendisinin orada yaptığı jesti "dua" değil de "tefekkür" diye nitelediğine dikkati çekiyorlar.Papa 16. Benediktus, dün yaptığı konuşmada, Sultanahmet Camiindeki jestini, başlangıçta planlanmamış olsa da bir "takdiri ilahi" diye niteleyerek, "O ibadet mekanında birkaç dakika tefekküre durmak suretiyle, tüm insanlığın merhametli Babası, yerin ve göğün tek Rabbine yöneldim. Tüm inananlar, kendilerinin Onun tarafından yaratıldıklarını hatırlasınlar ve de gerçek kardeşliğin tanıkları olsunlar" demişti.
Papanın Sultanahmet Camiini ziyaret jesti kimi Katolik çevrelerde rahatsızlığa da yol açmıştı.
İtalya'nın ünlü Katolik ilahiyatçılarından Rino Camillieri, Il Giornale gazetesinde "16. Benediktus Türkiye'de: Yararsız Nezaket Ziyareti" başlığıyla yayımladığı makalede, duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, "Papa, camiye ayakkabısız girdi. Bununla da kalmayıp Mekke'ye doğru dönmüş vaziyette dua etti.
16 Benediktus'un selefi (İkinci Jean Paul) dahi, şaşkınlığa neden olan şeyleri çokça yapmış olmasına karşın, böyle bir şeye cüret edememişti" diye yazmıştı.
Vatikan uzmanları, Papanın hadiseyi dua değil "tefekkür" diye nitelemesinin ve Kardinal Kasper tarafından konuya ilişkin yaptığı açıklamanın, Sultanahmet'te yaşanan olaya abartılı anlamlar yüklenmemesi gerektiğini açıklama gereği duyulmasından kaynaklandığını belirtiyorlar.
Roma Katolik Kilisesinin ruhani liderlerinden bir camiyi ziyaret eden ilk papa İkinci Jean Paul olmuştu. İkinci Jean Paul, 2001 yılının Mayıs ayında Şam'daki Emevi Camiini ziyaret ederek, orada, programında öngörüldüğü üzere Vaftizci Yahya'nın kabri başında dua etmişti.
O dönemde, İslam dünyası Papanın cami ziyaretine büyük anlamlar yüklerken, Katolik yetkililer ziyaretin Hristiyanlık inancında kutsal bir kişi addedilen Vaftizci Yahya'nın kabri başında dua amacıyla yapıldığını belirtmişlerdi.
Papa 16. Benediktus'un, Türkiye ziyareti sırasında ise resmi programda sadece Sultanahmet Camiini ziyaret öngörülmekteydi. Cami ziyareti esnasında Papa 16. Benediktus'un "tefekkür" diye nitelediği olay ise İstanbul Müftüsü Çağrıcı'nın mihmandarlık ettiği konuğu mihrabın önündeyken "huzur duruşu"na çağırması neticesinde yaşanmıştı.
(AA)
|