Kadınlarda saç dökülmesi-2
Önceki yazımda bir okur mektubuna cevaben kadınlardaki saç dökülmesinden söz etmeye başlayıp hangi tiplerde olabileceğini anlatmıştım. Konunun önemine istinaden bugün de dökülmeye sebep olan etkenlerden bahsedeceğim. Androjenik saç dökülmesi denilen ve erkeklik hormonlarına bağlı saç dökülmesi tipinde rol oynayan etkenin testosteron olduğu düşünülürken, bugün asıl işi yapanın testosteronun farklılaşmış şekli olan dihidrotestosteron (DHT) olduğu görülmüştür. DHT; tabiri uygunsa, kafadaki kıl köklerinin düşmanıdır ve doğrudan onları yok etmek için saldırır. Kadın bedeninde çok az bulunmakla birlikte bu eser miktar bile, hassas kadınlarda saç dökülmelerine sebep oluyor. Kıl köklerine bağlanıp onları büzüştüren DHT, sağlıklı saçın büyümesine izin vermiyor.
Önce tanı sonra tedavi Sadece erkeklik hormonlarının yükselmesi değil, onların karşıtları gibi çalışan kadınlık hormonlarının da düşmesi, hassas dengeler üzerine oturmuş hormon ahenginin bozulmasına sebep olacağı için saç dökülmesini tetikler. Bunların yanında tiroit hormon seviyesindeki düşmeler, hamilelik ve ağır hastalıklar da saçların gelişme evrelerini etkiler. Değişik oranlarda hormon içeren doğum kontrol haplarının, cilt altına yerleştirilen gebeliği engelleyici implantların, yine aynı amaçla kullanılan depo hormon enjeksiyonlarının ve cilde yapıştırılan bantların da saç dökülmesini tetiklediğini düşünenler vardır.
Bu testleri yaptırın Erkeklerdeki saç dökülmesinin sebebi yüzde 90 oranında irsidir. Bu nedenle erkekte altta yatan başka bir sebep var mı diye bakmanın fazla anlamı yoktur. Buna karşın kadınlardaki saç dökülmesi daha çetrefil ve çok sebepli olabildiği için aşağıda sayacağım tetkiklerden bazılarını ya da hepsini zaman zaman yapmak gerekebilir. Kadınlarda genellikle tanı, eleme usulü ile konulur. Sebebin ne olduğunu anlamaya yardımcı olan bu testler; * Bazı hormonların seviyelerinin tespiti * Kan demirinin ölçülmesi * Tiroit bezinin görev yapıp yapmadığının belirlenmesi * Tam kan sayımı * Kronik enfeksiyonların taranması * Gerekirse kafa derisi biyopsisi * Ve çeşitli yöntemlerle saç telinin vasfının incelenmesidir. Kadınlarda saç dökülmesi tedavisindeki en önemli aşama, sebebin belirlenmesidir. Yukarıdaki tetkikler ve klinik değerlendirmenin ışığında varılan tanıya göre tedavi planlanır. Tedavinin ilaçla olan kısmını ağızdan alınanlar ve saça uygulananlar diye iki ana gruba ayırmak mümkündür. Perşembe günkü yazımda yukarıda ana hatları ile bahsettiğim kadınlardaki saç dökülmesine dair uygulanabilecek tedavi yollarını daha detaylı ele alıp konuyu bitireceğim.
|