|
|
|
|
|
|
|
Mide by-passı ile 4 ayda 45 kilo verdi
İzmirli Ahmet Polat, mide by-passı yöntemiyle 4 ayda 45 kilogram zayıfladı.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde Prof. Dr. Güner Öğünç tarafından yapılan operasyonda, midesi yüzde 90 oranında küçültülen 20 yaşındaki Polat, dört ay içinde 45 kilo verdi.
Polat, 4 ayda 182 kilogramdan 137 kilograma düştüğünü belirterek, ''Operasyondan önce 5, şimdi bir lahmacun yiyerek doyuyorum. Hedefim 90 kiloya düşmek'' dedi. Çocukluğundan beri aşırı kiloları yüzünden sıkıntılı günler geçirdiğini ifade eden Polat, şunları söyledi:
''Mağazalarda
kendime uygun bedende kıyafet bulamıyordum. 50 metre yürüyünce yoruluyordum. Ama kilolarımın neden olduğu sorunlar sadece bunlar değildi. Kilolarımdan psikolojik anlamda rahatsız olduğum için her ortama giremiyordum. Çevremdekilerin kilolarımla ilgili yorum yapmalarından ve (dikkat et, fazla yeme) demelerinden çok sıkılmıştım. Bir gün televizyonda AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda görevli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Güner Öğünç'ün uyguladığı mideye by-pass yöntemiyle ilgili bir haber izledim. Prof. Dr. Öğünç ile irtibata geçtim ve mideye by-pass yöntemiyle zayıflamaya karar verdim.''
AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 3 saat süren ameliyatın ardından midesinin yüzde 90 oranında küçültüldüğünü ifade eden Polat, beş gün sonra taburcu olduğunu, ilk 20 gün sıvı besinlerle beslendiğini ve hiç diyet uygulamadan 4 ayda 45 kilo verdiğini söyledi.
MİDEYE BY-PASS YÖNTEMİ
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Güner Öğünç ise mideye by-pass yöntemini 1.5 yılda 11 hastaya uyguladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
''Operasyonda mide kesilerek küçültülüyor. Kalan mide bir yumurtanın sığabileceği büyüklükte oluyor. Yeni mide ince bağırsağa bağlanıyor. Böylece mide hacminin yüzde 90'lık kısmı devre dışı bırakılıyor. Ayrıca kesilen mide sinirleri nedeniyle beyinden salgılanan iştah hormonu (gherilin)in seviyesi de düşüyor. Hastanın iştahı azalıyor.''
Hastanın durumuna göre kapalı veya açık yöntemle yapılabilen operasyonun 2-4 saat sürdüğünü ifade eden Öğünç, bu operasyonun sadece çok ciddi şişmanlık sorunu olan hastalara uygulandığını kaydetti. Mide by-passı yönteminin ''Ben her şeyi yerim'' diyenler için uygun bir yöntem olduğuna dikkati çeken Öğünç, şöyle devam etti:
''Çünkü kişi az yiyince doyuyor. Zayıflatma ameliyatlarında amaç kişiyi ideal kiloya ulaştırmak, bu kiloyu uzun yıllarca korumasını sağlamak, aşırı kiloların yarattığı tansiyon, şeker gibi rahatsızlıklar düzelmesini sağlamaktır. Mide by-passında başarı oranı yüzde 90-95'tir.''
Gastrik by-pass ameliyatında mide kesilerek küçültülür Yeni oluşturulan mide küçük bir fincan büyüklüğündedir. İnce bağırsağın alt tarafı kesilerek alt ucu yeni oluşturulan mideye ağızlaştırılır. Böylece midenin yüzde 90'lık kısmı ile ince bağırsağın üst kısmı besinlerin emilimi açısından devre dışı bırakılmış olur. Kişi yaklaşık bir yumurta büyüküğünde gıda aldığında karnı doyar. Bu ameliyatan sonra herhangibir gıda kısıtlaması yoktur istenilen herşey yiyilip içilir. Ayda yaklaşık 8-10 kg zayıflanır. Obezite ameliyatları içinde en başarılı yöntemdir.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|