|
|
|
Kıbrıs Rum Kesimi AB için baş ağrısı
Bakan Ali Babacan, Kıbrıs meselesindeki risklerin piyasalarda fiyatlandığına dikkat çekti. Babacan, "Kıbrıs'ta ekonomik kaygıyla karar alamayız" dedi.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, piyasadaki oyuncuların da Kıbrıs konusundaki gelişmeleri çok yakından izlediklerini belirterek, şu anda fiyatların içerisine, olası risklerin belirli ölçüde yansıdığını söyledi. Babacan, Kıbrıs konusu çerçevesindeki AB ile ilişkiler ve 6 Aralık ile AB Liderler Zirvesi sonrasında ortaya çıkacak sonuç ve bu sonucun ekonomik etkileri konusundaki soruları yanıtladı. "Piyasadaki oyuncular da Kıbrıs konusundaki gelişmeleri çok yakından izliyorlar, çünkü işin içinde kâr ve zarar durumu var'' diye konuşan Babacan, şöyle devam etti: "İşin ekonomik yönü farklı, bizim Kıbrıs politikamız çok açık, korkularla ve ekonomik kaygılarla hareket edemeyiz. Siyaset farklı, ekonomi farklı.'' Babacan'ın diğer mesajları ise şöyle:
*
Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi dahi Türkiye'nin AB sürecinden kopmasını istemiyor. Bunların asıl amacı, acaba Türkiye'nin kolunu AB'ye büktürüp, her altı ayda bir dönem başkanlıkları değişiminde, Türkiye'den parça parça bir şeyler kopartabilir miyiz şeklindedir. Bunun sonu gelmez, taviz vermeyiz.
* Bu AB üyesi Kıbrıs Rum Kesimi diğerlerinden farklı bir üye, ihtilafların olduğu, ortadan ikiye bölünmüş bir ada, siz bunu alıp üye yapıyorsunuz, bu üyelik sorunları derinleştirmekten başka ne işe yaradı? Bu üye AB'ye bir şey mi kattı, bir şey mi kazandırdı? Yoksa AB'ye ayak bağı mı oluyor? AB'nin stratejik vizyonunu kaybettiren, Türkiye'nin AB üyeliğini zedeleyen bir unsur hale mi geldi? Bir ülke üye yapılırken bütün bunların dikkate alınması gerekir. Açıkça söyleyeyim, Kıbrıs Rum Kesimi şimdi AB için büyük bir baş ağrısı ve ciddi bir sıkıntıdır.
* Biz Kıbrıs konusunun dondurulmasına da karşıyız, biran önce BM çerçevesinde, çözüm çalışmalarının yeniden başlatılarak çözüm bulunması amacındayız. Olması gereken AB ile müzakerelerin ayrı, Kıbrıs konusundaki görüşmelerin ayrı bir hat halinde devam etmesi en doğrusudur.
|