İttifak formülleri...
Siyaset, iki aylık yorgunluk molasından sonra, "ittifak" arayışına yeniden hız verdi. Kervana, önceki gün partisinin büyük kongresinde partililerine, "alayını kucaklayın" çağrısı yapan MHP lideri Devlet Bahçeli de katıldı. Bahçeli, MHP çatısı altında bütünleşmeyi hedeflese de başkentte farklı modellere dayalı epey formül var. Sıralamak gerekirse... Merkez sağdaki ittifak veya bütünleşme arayışlarının çoğunluğu, Bahçeli'nin de vurguladığı gibi, "bizim çatı" formülüne dayalı... Yani, "seçimlere doğru bize teveccüh yükselir, ittifak bizde sağlanır" teziyle, herkesin olduğu yerde "bana gelsinler" diye beklemesi... Merkez sağdaki bir diğer formül, "soldan etkin bazı isimlerin de katıldığı" merkezde bütünleşme projesi... Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın önderlik ettiği rölantide çalışan bu projede yeni bir gelişme yok. Dolayısıyla merkez sağ cenahta, herkes beklemede.
"10 Aralık" çağrısı... Buna karşılık soldaki "sözel arayış ve temaslar" oldukça hızlı... Buna, Bülent Ecevit'in cenazesinde ortaya çıkan tablo da katkı sağlamış. Bir de cenaze sonrası CHP lideri Deniz Baykal'ın, "Bir çatı altında olmadan da ittifak yaratabiliriz" açıklaması... Merkez solda hemen herkes "ittifaktan" söz ediyor olsa da mekanizmasının nasıl sağlanacağına ilişkin somut bir öneri yok. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin önderleri arasında bulunduğu "10 Aralık Hareketi", bu belirsizliği gidermek için harekete geçmiş. Çelebi dünkü sohbetimizde, aralık ayı başında sol partilere, "hangi temel ilkelerde buluşma sağlayabiliriz" çağrısı yapacaklarını söyledi. İttifakın sadece sol partiler arasında güç birliği oluşturması gerektiğini de belirtti ve "Ecevit'in isteği de buydu" dedi. Çelebi, yeni bir parti çatısı altında bütünleşme arayışlarına kapalı olduklarını da bildirdi.
Ecevit ittifakı DSP lideri Zeki Sezer ise "10 Aralık Hareketi'nin çabalarından olumlu bir gelişme çıkabileceği" umudunu taşıdığını vurguladı. Sezer, sol partilerin seçim öncesi koalisyon protokolü açıklamasının formüllerden biri olabileceğini, ancak başka alternatiflerin de bulunduğunu söylemekle yetindi. SHP lideri Murat Karayalçın ise Çelebi ve Sezer'in aksine, "Seçime kadar gidecek yeni bir çatı partisi kurulması gerektiği" görüşünde. Karayalçın, Sezer'in dile getirdiği "seçimden sonra koalisyon kuracağımızı önceden açıklayalım" formülüne de kapalı. SHP lideri, bu formülle siyasi partilerin yine ayrı ayrı seçime gireceği ve oy bölünmesinin engellenemeyeceği görüşünde. Karayalçın'ın formülü ise şöyle: "Kurulacak çatı partisi, önceden ortak hükümet programını hazırlayıp halka sunsun, seçimin kazanılması halinde kimin başbakan olacağını da önceden açıklasın..." Hatta, oluşturulacak ittifaka, İtalya'daki "Zeytin Dalı" gibi bir isim verilmesinden de yana... Önerdiği isim; "Ecevit ittifakı..." DSP, SHP ve 10 Aralık dışında, solda başka çabalar da yok değil... Onların uğraşı, güç birliğinin mevcut bir partide; muhtemelen de DSP'de sağlanması şeklinde... Formülleri, DSP'nin olağanüstü kongreye gitmesi ve yeni kadroları da bünyesine alarak yola koyulması... CHP ise bu gelişmeleri "seçim öncesi milletvekili pazarlığı" olarak algıladığı için, şu aşamada suskun. "Bekle gör" taktiği içinde izlemede... Özetlemek gerekirse: Başkentte, sağda-solda durak öneren çok; ancak bırakın yola çıkmasını, üretim bandına konulmuş bir otobüs dahi yok.
|