Türk kozmonot 2012'de uzayda
İlk Türk astronotunun uzaya gönderilmesi konusunda ABD ile uzun süredir görüşmeler sürerken, Rusya'dan dün sürpriz bir açıklama geldi. Türkiye-Rusya Askeri Teknik İşbirliği Komisyonu'nun beşinci toplantısına katılmak için Ankara'ya gelen Eş Başkan Aleksandr Fomin, 2012'de ilk Türk kozmonotu uzaya göndermek için görüşmelerin son aşamaya geldiğini açıkladı. Fomin ile görüşmemiz dün Rus Sefareti'nin hemen karşısında, kaldığı Midi Otel'de gerçekleşti. Geldiğim haber verildiğinde, karşımda beklentimin ötesinde bir kişi vardı. Spor kıyafetli, kısa sakallı, rahat ve sakin davranışlı, askeri konularla sanki hiç ilgisi yok da kültürel işbirliği için gelmiş havası veren bir kişi duruyordu... Rusya ve geçmiş hakkında biraz sohbet ettikten sonra, Türkiye ile "Askeri Teknik İşbirliği"nde gelinen noktayı konuşmaya başladık. Eş Başkan Fomin, "Aslında işbirliği arayışımız yeni başlamadı" diye söze girdi. Komisyon'un 1998'den bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü, beşinci toplantının gerçekleştiğini belirtti. İşbirliği arayışının üç ana eksen üzerinde yürütüldüğünü vurgulayıp, sıraladı: "Askeri, teknik ve savunma işbirliği..." Son yıllarda Türk savunma sanayisinin çok önemli noktaya geldiğinin altını çizdi. "Projelerin geliştirilmesi ve ortak yapımı konusunda belirli bir noktaya geldik" diyerek konuşmasını noktaladı. Projelerin neler olduğu konusunda fazla detay vermek istemedi; sadece şunları söyledi: "Türk mevzuatının, bu projelerde devlet kurumlarına rol vermesi bizim açımızdan önemli. Kara, deniz ve hava savunma sistemleri üzerinde konuşuyoruz. MKE, Roketsan, Aselsan ile de temas halindeyiz."
5 yıl sonra uzayda Birçok konuda karşılıklı işbirliği olanağı araştırdıklarını vurguladıktan sonra şu önemli detayı aktardı: "İki projede önemli aşamaya geldik, gelişme sağladık; birincisi kozmonot eğitimi ve uzaya gönderilmesi, ikincisi ise savunma füzeleri üretimi..." Önce "kozmonot eğitimi" hakkında detay verdi: "Türk kozmonotların uzaya gönderilmesini hedefliyoruz. Bunun için 100 Türk seçeceğiz. Onların eğitimini ve gerekli ana elementlerini sağlayacağız." Bu kişilerin Rusya'da eğitileceğini de belirtti. Henüz anlaşma imzalama aşamasına gelinmediğinin de altını çizmekle birlikte ilk Türk kozmonotun ne zaman uzaya gideceğinin tarihini de kendisi verdi: "2012'de, yani 5 yıl sonra, ilk Türk kozmonotunu uzaya göndermeyi planlıyoruz. Şu an konu masada, üzerinde konuşuyoruz. Biliyorsunuz, biz ABD ve bazı başka ülkelerle de uzay programları üzerinde ortak çalışma yapıyoruz."
MLRS füzeleri Aleksandr Fomin, savunma füzeleri projesi konusunda detaylı bilgi aktarmaktan uzak durdu. Ancak, "S-300'lerin gelişmişi, S-400 füzelerinin Türkiye ile ortak üretilmesi de planlanıyor mu" sorumuz karşısında yanıtı şöyle oldu: "Hayır; S-400'ler değil. Başka bir sistem üzerinde konuşuyoruz. S-400'lerden daha küçük, ama yüksek kademeli hava savunma sistemi olan MLRS (Multy Launch Rocket System) üzerinde duruyoruz. Çok fırlatmalı MLRS roket sisteminin simülatörleri ve diğer bağlantılarının ortak üretimi ve ortak dizaynı üzerinde konuşuyoruz." Sohbetimiz Karadeniz'in güvenliği, iki ülkenin terör, uyuşturucu ve insan kaçakçılarıyla mücadelede yaptığı işbirliği konularıyla sürdü. Bir saati aşkın sohbetimiz, Rusya Federasyonu Askeri Ataşesi Aleksandr Bodragin'in, "Anıtkabir'e gideceğimiz saat yaklaştı" uyarısıyla son buldu.
|