|
|
|
AB ile krizi aşma planı
Ek Protokol nedeniyle Türkiye ile yaşanan krizi aşmak için AB'de İngiltere, İsveç, İspanya ve İtalya'nın öncülüğünde bir planın oluştuğu, buna Komisyon'un da olumlu baktığı, ABD'nin de dışardan destek olduğu da belirtiliyor.
ABHaber'e göre, AB'de Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin yanı sıra birkaç ülkenin Türkiye ile ilişkilerde kriz yaratma politikası, çoğunlukta kalan diğer ülkelerin tepkisini topluyor.
AB'de "Türkiye krizi"ni aşmak için özellikle İngiltere, İsveç, İspanya ve İtalya'nın öncülüğünde bir plan oluştuğu, buna Komisyon'un da olumlu baktığı, ABD'nin de dışardan destek olduğu belirtiliyor. Planın temel taşları şöyle sıralanıyor:
1-Türkiye,
TCK'daki 301'inci maddeyi değiştirerek, Avrupa'da Türk düşmanlarının eline verdiği kozu geri alarak imajını ve saygınlığını tesis edecek. 2-Türkiye, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Kıbrıs'taki ara çözüm önerilerine yapıcı bir yaklaşım sergileyecek.Ve asıl sorunun Papadopulos olduğunun daha da belirginleşmesine sağlayacak. 3-Aralık'taki AB liderler zirvesinde Türkiye'nin Gümrük Birliği yükümlülüklerini Güney Kıbrıs'a uygulanmamasından kaynaklanan duruma teknik olarak yaklaşılacak. 4-Bu çerçevede AB liderler zirvesi kararı, hangi başlıklarda müzakerelerin açılması için olacak. 5-Böylece hangi başlıklarda müzakerelerin açılabileceği de en üst siyasi düzeyde saptanacak. Mevcut durumda Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin çalışma grupları düzeyinde tıkadığı tüm başlıklara uzanan engelleme de bertaraf edilmiş olacak. 6-2007 yılında yeni müzakere başlıklarının açılması, Türkiye ve Fransa'nın seçim dönemine girmesi ve Kıbrıs'ta çözüm görüşmelerinin devamı ile süreç işleyecek. Sorunlar zamana yayılacak. Bu nedenle Türkiye'deki sendikalar, TOBB, TUSİAD, TİSK ve İKV gibi sivil toplum örgütlerinin Başbakan Erdoğan'a taahhüt ettikleri TCK 301. maddesinin Avrupa standartlarına uyarlanması (öneri sunma) girişiminin Türkiye'nin ulusal çıkarları açısından büyük önem taşıdığı bildirildi.
(ANKA)
|