|
|
|
Bademcik iltihabı kalbi vuruyor
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Karataş, bademcik iltihabı yapan 'streptekok' bakterisinin, boğaz enfeksiyonu yanında kalp kapaklarında ve böbreklerde de iltihap oluşturabildiğini söyledi.
Karataş, yaptığı açıklamada, kış aylarında çocuk ve ergenlerde sık görülen sağlık sorunun olan bademcik iltihabının tedavisinin önemsenmesinin istedi.Bademcik iltihabı olan hastaların doktora gitmek yerine ilaç alarak kendi kendilerini tedavi etmeye çalışmalarının yanlışlığına dikkati çeken Karataş, bademcik iltihabının ciddi bir sağlık sorunu olduğunun göz ardı edilmemesini ve tedavi konusunda duyarlı olunmasını önerdi.
''Bademcik
iltihabına neden olan 'streptekok' bakterisi boğaz enfeksiyonu yanında kalp kapaklarında ve böbreklerde de iltihap oluşturabiliyor'' diyen Karataş, Türkiye'de orta yaştaki kadınlarda sık görülen kalp kapağı darlığının en önemli nedeninin küçük yaşta geçirilmiş bademcik iltihapları olduğunu vurguladı.
Karataş, ''Öyle ki yeterli medikal ve cerrahi tedavi uygulanmayan bademcik iltihapları ileri yaşlarda ölüme yol açabilen kalp rahatsızlıklarının nedeni olabiliyor'' diye konuştu. Bademciklerin insan vücudunun savunma mekanizmaları olduğunu belirten Karataş, açıklamasını şöyle sürdürdü:
''Bademciklerin görevi dışardan gelebilecek mikroplara karşı vücudu korumaktır. Ancak, bu savunma mekanizması, kişinin yılda 4 ya da 5 seferden fazla bademcik iltihabı yaşaması durumunda tüm vücudu tehdit eden bir enfeksiyon kaynağı haline gelmektedir. Vücut için enfeksiyon kaynağına dönüşen bademciklerin ameliyatla alınması gerekir.''
Karataş, bütün yaş gruplarında görülen kalp hastalıklarının yüzde 25'inin asıl nedeninin çocuklukta geçirilmiş bademcik iltihapları olduğunu vurguladı. Karataş, savunma mekanizması olmaktan çıkıp vücudu tehdit eden bir mekanizmaya dönüşen bademcikler için ameliyat uygulamasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Karataş, açıklamasını şöyle tamamladı:
''Bademcik ameliyatları çocuklarda ve ergenlerde genel anestezi, erişkinlerde genel ya da lokal anestezi ile yapılabiliyor. Çocuklarda alt yaş sınırı zorunluluk olmadıkça 3-4'dür. Bademcik ameliyatları fazlaca riskli ameliyatlar da değildir. Öyle ki, istatistikler 14 bin ameliyattan birinde anesteziye veya cerrahiye bağlı ciddi komplikasyon bildirildiğini ortaya koyuyor.''
(AA)
|