|
|
|
"Yabancılar Marmara'nın sırrını öğrendi"
Deprem bilimciler, araştırma için çağırılan yabancı gemilerin, donanmaya ait denizaltıların saklanacağı yerleri bir bir tespit ettiğini söyledi.
Marmara bölgesinde olası deprem senaryoları tartışılırken bir gerçek de gün ışığına çıktı... MTA'nın elindeki Sismik 1'in emekliye ayrılmasının ardından Marmara Denizi'nde araştırma yapacak gemi kalmadı. Üniversitelerde bulunan gemiler ise kaynak verilmediği için petrol şirketlerine kiralanıyor. Kendi araştırma gemimiz olmadığı için yurtdışından getirilen gemiler ise, Marmara Denizi'nin tüm sırlarını elde edip geri dönüyor. Artık Türk donanmasına ait denizaltıların saklanacağı çukurların haritaları İtalyanlar, Fransızlar ve Rusların elinde bulunuyor.
'KAYNAK YOK' Deprem uzmanları, MarmaraDenizi'nde yabancıların araştırma yapmasının sakıncalı olduğuna dikkat çekerek, acil bir gemi alınmasını isterken MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, bu tür tartışmaların daha önce yaşandığını belirterek, "Böyle bir gemiye ihtiyaç var. Teknolojisi gelişmiş bir gemi alınması gerektiğini bilim adamlarımız söylüyor. Ancak yeni bir gemi için kaynak yok" dedi. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, üniversiteler ve TSK'da bulunan bulunan gemilerin de eski teknolojiye sahip olduklarını kaydederek, MTA'nın bir an önce modern donanımlı biraraştırma gemisi alması gerektiğini söyledi. Üşümezsoy, denizaltı çukurları bilgisinin yabancıların eline geçtiğini de kaydetti. İTÜ Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan ise, yeni bir geminin maliyetinin 30 milyon dolar civarında olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Dünyanın hiçbir yerinde deprem araştırması gemi ile yapılmaz. Gelen yabancı araştırma gemileri Marmara Denizi'nin dibini öğrendi. Denizatlılarımızın gireceği çukurların haritasını çıkardı. Kırığın geçiş yolu zaten biz de vardı."
Hasan ERŞAN / MERKEZ
|