kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
Beğendiklerim:
Beğenmediklerim:

Esnaf lokantaları parmak ısırtıyor

İstanbul'da esnaf lokantası dendiğinde ilk akla gelen, lezzetli yemekleriyle Üsküdar'daki Kanaat Lokantası...


Ailelerin de gittiği esnaf lokantası

Yemekleri günlük pişirilen, daimi müşterileri olan ve çok hesaplı esnaf lokantalarına ilgi artıyor. İstanbul'da ilk akla gelen de Üsküdar'daki klasik Kanaat Lokantası.

Klasik restoranların en büyük rakibi fast food zincirleri. Büyük kentlerde çalışan kesim için öğle tatillerinde bir restorana koşturmak, aceleyle yemek ısmarlayıp atıştırmak, garsonun hesap getirmesini beklemek yerine fast food büfelerine uğramak bir kurtarıcı gibi görünür. Hemen hazır bekleyen hamburgeri, tavuk kızartması ve pizzaları tepsiye koyup bir köşede çabucak yiyip karınlarını doyurduklarında, mesai başlayıncaya kadar birkaç vitrin seyretmek için vakitleri bile kalır. Bize de bu zincirler geldi. İlk zamanlar bunlar 'çağdaş beslenme modeli' olarak lanse edildi ve belli çevrelerce benimsendi de; ama Batı'daki kadar ilgi toplamadı. Bu, esnaf lokantalarının, köfteci ve dönercilerin yabancı zincirlere meydanı boş bırakmamalarından kaynaklanıyor.

FİYATLARI MAKUL
Esnaf lokantalarına bayılırım. Genellikle akşam servisleri yoktur. O gün pişirdiklerini öğlenleri, birkaç saat içinde satar, tüketirler. Müşterileri gediklidir. Fiyatları da makuldür. Çoğunlukla tencere yemekleri yaparlar. İçlerinden iyi olanlar, evde eşlerin, annelerin yapmaya üşendikleri zahmetli yemekleri de hazırda bulundurur. 'Esnaf lokantası' dendiği zaman, İstanbul'da ilk akla gelen, Üsküdar'daki Kanaat Lokantası'dır. Bugün Marmaray projesinin kazı çalışmaları nedeniyle labirent haline gelen Üsküdar Meydanı'nın 'Bit Pazarı' tabir edilen bölgesinde 1933'ten bu yana ünü giderek artan klasik esnaf lokantasıdır burası. İstanbul'u tanıtan rehber kitaplara girdiği için Üsküdar'a uğrayan turistlerin de ziyaret ettiği bir lokantadır. Son yıllarda yandaki dükkânı da alarak genişleyen, akşam servisinde ailelerin akınına uğrayan bir yemek cennetidir. Kapıdan girdiğinizde sizi önce sağ taraftaki dondurma tezgâhı ve ardındaki klasik ve sütlü Türk tatlılarının dizildiği bir vitrin karşılar. Bütün esnaf lokantalarında olduğu gibi burada da yemeğin ücretinin ödendiği kasa, tatlılarla zeytinyağlılar vitrinlerinin ortasında yer alır. Zeytinyağlı vitrininin önünde bir durun. Resim sergisi gibidir burası. Tepsiler içinde rengârenk lahana, yaprak sarmaları, biber dolması, patlıcanlı pilav, imam bayıldı, ciğer tava, pilaki, patlıcan paçası, Çerkez tavuğu ve kabak tava, salatalar ve pancarından lahana sarmasına kadar turşular bu vitrinde ilk gözünüze çarpan yemeklerdir. Ne zaman gitsem, yemeğimi bu vitrini keyifle seyrederek yiyebileceğim bir masaya yerleşmeden önce, iç kısımda mutfağın bulunduğu tarafa uğrarım. Çünkü burada da sıcak yemekler sergilenir. Tandırdan etli yaprak sarmaya, etli ıspanağa, kadınbudu köfteye, etli fasulyeden elbasan tavaya kadar mutfağın önündeki tezgâhta bir bakışta gözüme çarpan çeşitler.

200 ÇEŞİT YEMEK
Aşçıdan burada günde yaklaşık 200 çeşit yemek yapıldığını öğrenmek beni hiç şaşırtmadı. Bugün artık mütevazı esnaf lokantası ölçülerinin dışına taşan bu muhteşem Türk yemekleri cennetinin temeli 1933'te atılmış. Vahdettin Kargılı, Erenköy Ethem Efendi'de dondurmacılıkla kazandığı parayı sermaye yapmış, bir akrabalarına ait lokantayı 1933'te iki kardeşi Kenan ve Fuat beylerle devralmış, lokantayı bugünlere taşımışlar. Ben eski kuşağın son temsilcisi olan Fuat Bey'i biliyorum. Etini, sebzesini, süt ve yoğurdunu aynı kişilerden alan, yemeğin kalitesine son derece titizlenen bir beyefendiydi. Onun vefatıyla yönetim genç kuşağa geçtiğinde endişeliydim. Çünkü yabancı okullarda eğitim gören bu gençler, örneğin İtalyan lokantası açmaya heveslenmeyip, babalarından devraldıkları tencere yemeği düzenini aynı titizlikle sürdürebilecek miydi? Kalitenin gerilemediğini, tersine yemeklerin daha da lezzetli hale geldiğini sevinerek gördüm. "Kanaat'in en iyi yiyeceği ne?" diye sorulsa, tereddütsüz "Dondurması," diyebilirim. Aynı mandıradan sağladıkları koyun sütü ve Burdur'dan bir yıl yetecek kadar alınan salep ile yapılan kaymaklısı; 1930'lardan beri değişmeyen tariflere göre hazırlanan, hatta ölçü kaplarını bile değiştirmedikleri meyveli dondurmaları bence İstanbul'un en iyisi.

Deniz Erbil

DİĞER GURME HABERLERİ
 Tek mekânda hepsi bir arada
 Ay ışığında romantik yemekler
 Şehirdeki son İtalyan
 Manzara ve lezzet bir arada
 Yemek bizden sorulur
 Bu mönüye karşı koymak zor
 Tatlılarıyla baştan çıkarıyor
 Müzede lezzetli eserler de var
 Sanki küçük Japonya
 Çorbada Japon eriştesi var
 Dönerin de şifalısı varmış
 Manzara baş döndürüyor
 Guruba karşı bir keyif
 Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
 Tarihi köşkte ızgara keyfi
 Ummanda mutfak derdi olmaz!
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
 Bahçe vaha gibi yemekler vasat
 Seyyar tezgâhından AB'ye
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Afili depresif
Afili depresif
Sadece internetten yüzbinlerce kişinin 'indirdiği' Afili Yalnızlık...
Osmanlı bir gecede kurulmadı
Osmanlı bir gecede kurulmadı
Yaşamını İngiltere'de sürdüren Bafralı İsmail Tokalak,...
Iğdır'dan Amerika' ya uzanan bir hikâye
Mutlay Sayan'ınki umut veren, çalışma ve azmin, başarının en önemli...
Dikkat! Tükürebilirler...
Antalya Akseki'de deniz turizmine alternatif olarak iki yıl önce...
'Dünya Ticaret Merkezi' üzerine ilginç bir yorum
Oliver Stone'un beklenen filmi Dünya Ticaret Merkezi ülkemizde ilgi...
Gezici festival dışa açılıyor
12. Avrupa Filmleri Festivali, 3 Kasım'da Ankara'da başlıyor ve 26 Kasım'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.