|
 |
 |

Güneydoğu'da petrol umudu
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), Güney ve Güneydoğu'da, toplam 4 noktada petrol sondaj hazırlığı yaptığı bildirildi.
Bu arada Altınözü'ndeki sondaj kulesinin montaj aşamasında olduğu ve burada petrole rastlandığı yolundaki iddiaların doğru olmadığı vurgulandı.TPAO Adıyaman Bölge Müdürü Recai Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adıyaman il merkezinde iki, Hatay Altınözü'nde bir ve Adana Karaisalı'daki bir noktada yapılacak sondaj çalışmaları için, hazırlıkların devam ettiğini belirtti.
Güngör, Suriye sınırına 2 kilometre mesafedeki Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Kılıçtutan köyünde petrol bulunduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını vurgularken, ''buradaki çalışma en az 6 ayda sonuç verir'' dedi.
Kılıçtutan
köyünde ''Karbeyaz'' adı verilen sondaj kulesinin montaj çalışmalarına başlandığını, 15 dönümlük bir alanda yürütülecek bu çalışmalarda, 4 bin metre derinliğe kadar ineceklerini ifade eden Güngör, şunları söyledi:
''Sondaj için karar verdiğimiz her noktada (umut var) demektir, aksi takdirde çok pahalı bir iş olan petrol arama çalışmasını başlatmazdık. Bu kararı sismik arama grubu veriyor. Ancak daha şimdiden buradan kaç varil petrol alınabileceğini hiç kimse kestiremez. Sondaj henüz başlamadı. Kule kurulduktan sonra sondaj başlayacak.''
Güngör, Karbeyaz sondaj kulesinin montajı sürerken, Adıyaman il merkezinde iki, Adana Karaisalı'da ise bir noktada petrol arama çalışmasına karar verildiğini, bu yerlerde sondaj kulesi kurulacak noktaların tespit edilmeye çalışıldığını ifade etti.
Karaisalı'da 2 bin metre derinliğe kadar inmeyi planladıklarını ifade eden Güngör, buradaki çalışmaların 1,5 ay alabileceğini kaydetti. Güngör, halen Adıyaman'da petrol çıkarılan ve arama çalışmaları yapılan 20 nokta bulunduğunu, petrol bulunan kuyulardan günlük 9 bin 500 varil petrol alındığını sözlerine ekledi.
VALİ KAYHAN
Hatay Valisi Ahmet Kayhan da, Altınözü ilçesi Kılıçtutan köyünde petrol için geçen yıl sismik çalışma yapıldığını, buna dayanılarak petrol aranmasına karar verildiğini, ancak henüz sondaja başlanmadığını ifade etti. Kayhan, TPAO Adıyaman Bölge Müdürlüğü tarafından görevlendirilen 70 kişilik bir ekibin, yörede sondaj kulesi montaj çalışmalarını yaptığını kaydetti.
İSTİHDAM UMUDU
Kumlu Kaymakamı ve Altınözü Kaymakam Vekili Serkan Keçili ise yöredeki petrol umudunun, hem yöre hem de ülke ekonomisi açısından sevindirici olduğunu bildirdi. Yöre ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu, halkın önemli bir bölümünün geçimini zeytincilikten sağladığını ifade eden Keçili, petrole rastlanması halinde yöredeki istihdama da katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.
(AA)
|