kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zaman kalmadı harekete geçmek lazım
Bize özgü lezzetler hangileri?
Zaman kalmadı harekete geçmek lazım

Zaman kalmadı harekete geçmek lazım


Patent Enstitüsü'nde şimdiye kadar 79 coğrafi tescil bulunuyor. Bunun da pek azı yiyecek içecek ile ilgili. Bu tescil beratlarını ve eklerindeki bilgileri Türk Patent Enstitüsü'nün internet sitesinde bulabiliyorsunuz. Ben baktım; dikkatimi Adana Kebabı, Türk Rakısı, Kayseri Pastırması, Gümüşhane Pestili, Maraş Biberi, Anamur Muzu, İnegöl Köftesi ve Antep Fıstığı gibi örnekler çekti. Ilıcalı, tescilin iki türlü olabildiğini de söyledi. Bunlardan birincisi, menşe tescili. Yani bir ürünün mutlaka yerinde yetiştirilmesi ya da üretilmesi söz konusu olduğunda uygulanıyor. İkincisi ise mahreç tescili. Bu da o ürünün sahip olması gerektiği nitelikler ve malzemelerle başka bir yerde üretilmesi halinde verilen bir belge. Başka deyişle, Adana Kebabı, Adana'da yapıldığı biçimde başka yerlerde usulünce yapıldığında 'mahreç' tescilinden yararlanıyor. Buna karşılık Kayseri Pastırması, yörenin nitratlı yer altı sularıyla yıkandıktan sonra belli mevsimde esen mahalli ılık rüzgarlar tarafından kurutularak hazırlandığı ve başka yerlerde aynı koşullar sağlanamadığı için 'menşe' tesciline sahip. Bu panelin en önemli yanı ise ülkemizde atılacak çok önemli adımların olduğu hususunun ortaya konmasıydı. Bundan sonra iş el ürünlerine, yerel lezzetlere sahip çıkan sivil toplum kuruluşlarına, mahalli yönetimlere, bölgelerini Meclis'te temsil eden milletvekillerine kalıyor. "Baklavayı kaptırmam," diye yürüyüş yapmak işe yaramıyor. Ne yazık ki çok önceden medya tarafından konunun önemi duyurulduğu halde, panelde topu topu 60-70 kişi vardı. Toplumumuzun, üreticilerimizin bilinçlenmesi, harekete geçmesi için fazla zaman kalmadı; tren kaçıyor. Sonra çok hayıflanacak, gelecek kuşaklara içi boşalmış bir ülke bırakacağız.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Bayram baklavasız olmaz
 Bayramda Boğaz manzaralı fasıl
 Adına destan yazılan lezzet: Pastırma
 Kimsenin sarhoş olmadığı bira şöleni
 Müslüman mahallesinde İsveç köftesi
 İftarı nerede yapalım?
 Bardacık inciri başka
 Birahanede tarihi yudumlama zevki
 Bu kirazlar, vişneler kulağınıza küpe olsun
 Yazın en serin içkisi
 Unutulan bir tat: 'Gül gibi şarap'
 Bir kitap okudum dünyam değişti (2)
 Yemek düşmanlığının altın çağındayız
 Japon mutfağı sadece suşiden oluşmuyor
 Bu yoğurdu sarmısaklasak
 Yazın salata yenir
 Gıda zehirlenmesi tezgâhlarda...
 Yaz aylarının leziz dumanı
 Dünyanın en lezzetli fıstığı
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Ramazan'ın üç güzeline veda
Güllaç, hurma ve Ramazan...
Cennette bir şampiyon
Cennette bir şampiyon
İngiltere'den Malta'ya, İrlanda'dan Çin'e kadar geniş bir coğrafyada...
Türkiye'nin Kırgızları
Türkiye'nin Kırgızları
Usta haberci Coşkun Aral, içlerinden birini eylül ayında şehit veren...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.