Kurufasulyenin Kare As'ı
Hemen herkes kurufasulyeyi severek yer. Pilavla, turşuyla, salatayla, ayranla ve özellikle de soğanla... Bu hafta yine 10 jüri üyemize favori kurufasulyecilerini sorduk ve en çok tercih edilenler, bu hafta en iyi kurufasulyecilerin Kare As'ını oluşturdu
TOP 10 1. Çömlek (Çamlıca) 2. Hüsrev (Rize, Ankara ve İstanbul) 3. Kömür Restoran (Unkapanı) 4. Kurufasulyeci (Süleymaniye) 5. Fasuli (Tophane) 6. Hacı Abdullah (İstiklal Caddesi) 7. Neşe Lokantası (Ortaköy) 8. Kanaat Lokantası (Üsküdar) 9. Güveççi Abdullah (Fenerbahçe ve Caddebostan) 10. Mandacı (Küçükçekmece)
Ahmet Örs (Yazar, Mutfak Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı) Fasuli Çömlek Hüsrev
Engin Akın (Yemek kültürü yazarı) Dede Efendi Lokantası Yalçın Restoran Subaşı Restoran
Ramazan Bingöl (Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği Başkanı) Hacı Abdullah Hüsrev Lokantası Çanak Mangalda Kurufasulye Kömür
Hülya Ekşigil (Gazeteci, yemek kültürü araştırmacısı) Neşe Lokantası Kurufasulyeci Hüsrev Lokantası
Abdurrahman Yıldırım (Gazeteci, yazar) Kanaat (Süleymaniye) Çanak Restoran Kalkanoğlu Restoran Çömlek
Emine Beder (Yemek kitabı yazarı, aşçı) Çömlek
Erkan Can (Sinema sanatçısı) Güveççi Abdullah Çömlek
Güzin Yalın ( Yemek kültürü araştırmacısı, Sofra dergisi yazarı) Çömlek Kurufasulyeci Fasuli
Oğul Türkkan (Ankaralı gurme) Hüsrev Lokantası Kanaat Lokantası Kömür
Ayfer T. Ünsal (Sofra dergisi yazarı) Acara Kurufasulyeci Mandacı VE DİĞERLERİ... Ali Konak Kanaat Lokantası (Süleymaniye) Çanak Mangalda Kurufasulye (Balat) Kalkanoğlu Restoran Acara (Ünye)
Çömlek Ahmet Örs, Abdurrahman Yıldırım, Emine Beder, Güzin Yalın ve Erkan Can'ın en iyi kurufasulyecilerden biri olarak seçtikleri Çömlek'in Çamlıca ve Maltepe'de şubeleri var. Çömlek'te kurufasulye taşfırında, Karadeniz usulüyle ve tereyağlı pişiriliyor. Tel: (0216) 335 14 34 (Aldığı oy: 5)
Hüsrev Oğul Türkkan, Hülya Ekşigil ve Ahmet Örs'ün tercihlerinden biri Hüsrev. Bu mekanı tercih eden bir diğer isim de Ramazan Bingöl. Ancak Bingöl, Rize ve Ankara Balgat'taki Hüsrevler'i tercih ettiğini özellikle belirtiyor ve devam ediyor: "İspir fasulyesi ve orijinal tereyağ kullanılıyor." Tel: (0212) 347 42 10 (Aldığı oy: 4)
Kömür Oğul Türkkan, "Burada fasulye özel olarak Erzurum'dan getiriliyor. Ayrıca pişirirken mısırözü yağı ve tereyağ kullanıyorlar," diyerek Kömür Restoran'ı tercih etme sebebini açıklıyor. Ramazan Bingöl de buradaki kurufasulyenin çok lezzetli olduğunu belirtiyor. 1989'da açılan restoranda Osmanlı-Türk mutfağını yansıtan çeşit bolluğuna dikkat ediliyor. Tel: (0212) 631 40 04 (Aldığı oy: 2)
Kurufasulyeci Hülya Ekşigil, Güzin Yalın ve Ayfer Ünsal, Süleymaniye'nin tarihi kurufasulyecisini tercih ediyor. Bir süre, "Süleymaniye'deki ünlü kurufasulyeci," olarak anılan mekanın adı sonradan Kurufasulyeci olmuş. Restoranın popüler olmasının ardından, civarda belirmeye başlayan onlarca kurufasulyeci de mekanı arayanlara karışıklık yaşatıyormuş.. Tel: (0212) 513 62 19 (Aldığı oy: 3)
Fasuli Tophane'deki Fasuli, İstanbul'daki ünlü kurufasulyecilerden biri. Ahmet Örs ve Güzin Yalın'ın favori kurufasulyecilerinden olan Fasuli'de her türlü fasulye yemeği yapılıyor. Tophane Çeşmesi'nin yanındaki lokantada İspir fasulyesi, tereyağıyla pişiriliyor. Tel: (0212) 243 65 80 (Aldığı oy: 2)
Hacı Abdullah Ustadan Çırağa' geleneği ile el değiştiren tarihi lokanta, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Abdullah Efendi adıyla açılmış, 1915'te Abdullah Efendi Lokantası adını almış. Ramazan Bingöl bu mekan hakkında şu yorumu yapıyor: "Şeker fasulye ve Urfa tereyağı kullanıyor." Tel: (0212) 293 85 61 (Aldığı oy: 1)
Neşe Lokantası Hülya Ekşigil'in ilk tercihi olan Neşe Lokantası'nın kökleri çok eskiye uzanıyor. Lokanta, 1972 yılına kadar muhallebici olarak (Ortaköy Muhallebicisi) hizmet vermiş. Erzincan fasulyesinden yapılan fasulye, isteğe bağlı olarak pilav, turşu veya salatayla servis ediliyor. Tel: (0212) 227 27 55 (Aldığı oy: 1)
Kanaat Lokantası Oğul Türkkan en iyi kurufasulyeyi yediği mekanlardan birinin, Üsküdar'daki Kanaat Lokantası olduğunu belirtiyor. Üsküdar'daki Kanaat'ın tercih edilme sebebi, kurufasulyenin özellikle Osmanlı usulü pişiriliyor olması. 1933'te açılan Kanaat'ın sahipleri Ali- Mustafa-Murat Kargılı kardeşler. Tel: (0216) 333 37 91 Aldığı oy: 1)
Güveççi Abdullah Fenerbahçe ve Caddebostan'da şubesi olan Güveççi Abdullah, Erkan Can'ın ilk tercihi. Kurufasulyenin yanı sıra köfte, nohut gibi birçok yemek de güveçte pişiriliyor. Ramazan boyunca canlı ney dinletisi olan mekânda akşam yemekleri, canlı müzik eşliğinde yeniyor. Tel: (0216) 347 77 97 (Aldığı oy: 1)
Mandacı Ayfer Ünsal'ın tercihi Mandacı'nın geçmişi 1999 yılından beri yeni yerinde hizmet veren Mandacı'nın sahipleri Murat Mandacı ve Bayram Özer. Dermason fasulyesinden yapılan kurufasulye, pilav, turşu ve Pamukova kuru soğanı ile servis ediliyor.Tel: (0212) 599 99 55 (Aldığı oy: 1)
|