Samand marka otomobilin Türkiye'ye ihracı için bir türlü izin alamayan İran'ın Sanayi Bakanı Tahmasbi, Türkiye ile İran arasında sağlıklı bir ticari ilişki kurulana kadar Türkiye'den Renault Megan araçlarının alımını askıya aldıklarını söyledi.
İran haber ajanslarının verdiği bilgilere göre Türkiye ile İran arasında Renault Megan krizi patlak verdi. İran Sanayi ve Maden Bakanı Ali Rıza Tahmasbi, İran haber ajanslarına verdiği demeçte, Türkiye ile İran arasında uygun bir sanayi ve ticaret ilişkisi kurulana kadar Türkiye'den ithal edilen Renault Megan araçlarının alımını askıya aldıklarını duyurdu. Alınan bu kararda İran üretimi Samand marka otomobilin Türkiye'ye satışına yönelik çıkartılan pürüzlerin etkili olduğu kulislerde konuşuluyor. Açıklamada Megan marka otoların İran'daki satış sonrası hizmet sorunlarına işaret edilerek, "Bu sorunlar çözülse dahi İran'ın Türkiye ile olan ticari ilişkilerini uzun vadede yeniden düzenlemeyi planladığı" ifadesine yer verildi. İran Sanayi ve Maden Bakanı Ali Rıza Tahmasbi verdiği demeçte Türk yetkililerin özellikle İran'dan gelen cam ve tarım ürünlerine yönelik kabul edilmesi zor ve uygulamalara ters bazı sınırlamalar getirdiğine dikkat çekti. İranlı Bakan sözlerine şöyle devam etti: "Türk ve İranlı ekonomi ve ticaret bakanlarının da aralarında bulunduğu İran-Türk Ortak Ekonomi Komisyonu, Megan ithalatının önünde bulunan bazı sorunları ortadan kaldırmak için çaba harcamıştır. Ancak bu çaba Ankara'yla olansorunları sona erdirmiyor. Karşılıklı sorunların ortadan kaldırılabilmesi için Türkiye'den dış ticaretten sorumlu devlet bakanının Tahran'a ziyarette bulunması gerekir. Ancak bu ziyaret birçok nedenden dolayı sürekli erteleniyor."
UÇAK KRİZİ YAŞANMIŞTI İki ülke arasındaki ilişkiler geçtiğimiz eylül ayında İstanbul Atatürk Havalimanı'na zorunlu olarak indirilen bir İran uçağı nedeniyle gerilmişti. Olayda resmi ziyaretten dönen İran Cumhurbaşkanı'na eşlik eden ve içinde Sanayi ve Maden Bakanı Ali Rıza Tahmasbi'nin yanı sıra dışişleri bakanı yardımcısı, iki milletvekili, İran dışişleri bakanlığı uzmanları ve muhabirlerin bulunduğu İranlı bir yolcu uçağı İstanbul Atatürk Havaalanı'na zorunlu olarak indirilmiş ve kalkışına izin verilmemişti. Olay sonrası açıklamada bulunan Türk yetkililer zorunlu olarak indirilme olayına gerekçe olarak İranlı heyeti taşıyan uçağın Türkiye hava sahasını kullanma ve uçuş izni bulunmamasını gösterdi. Olayın ardından İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Bakıri konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, İranlı heyeti taşıyan uçağın 48 saatlik Türkiye'den uçuş ve hava sahasını kullanma izninin bulunduğunu söylerken, İran sanayi ve Maden Bakanı Ali Rıza Tahmasbi ise bu girişimin İran halkına yapılmış bir hakaret olduğunu belirtmişti.