|
|
Balık çorbası
OSMANLI YEMEKLERİ.
1 kg. kadar levrek veya kefal balığı alıp iyice yıkayın ve tuzlayın. Daha sonra yarım kg. Soğanı ince bir biçimde doğrayıp 100-125 gr. zeytinyağıyla birlikte bir tavaya koyun ve tuzlayıp bir miktar kavurun. Ardından birer avuç taze nane ve maydanozu yıkayarak gayet ince doğrayın ve soğanla birlikte bir miktar kavurun. Kavrulmuş karışımın üzerine yarım kg. keskin sirke dökün ve gereği kadar kaynatın. Sonra temiz bir astardan süzüp büyük bir tencereye aktarın ve içine balıkları da attıktan sonra ateşe koyun. Yavaş yavaş piştikten sonra balıkları içinden çıkarıp suyu tekrar astardan süzün. Bu arada balıkların kılçıklarını çıkarmayı, derinin altındaki zarları temizlemeyi ihmal etmeyin ve balıkları uygun bir biçimde tabaklara dizin. Sonra 30-40 kadar yumurtanın sarısını bir kapta çırpın ve süzülmüş suyla karıştırarak hafif ateşte yumurtanın kokusu gidinceye kadar pişirin. Pişince 5-7 adet limonun suyunu ve ılık suda bir müddet bekletilen 5 gr. safranın süzülmüş suyunu ilave edin ve ateşten indirin. Bu karışımı tabaklara dizilmiş olan balıkların üzerine dökün ve ince dövülmüş tarçın ekerek 5-10 saat beklemeye bırakın. Çorbanın tamamen soğuması şarttır.
|