|
|
|
|
|
Dijital fotoğraf makineleri artık yüzümüzü tanıyor
İnsan yüzünün şeklini algılayan fotoğraf makineleri poz verdiğiniz anda yüzünüze odaklanıyor. El titremesini ortadan kaldıran yeni teknolojiler, amatörlerin bile yüksek kaliteli çekim yapmasını sağlıyor.
Dünyanın en büyük fotoğraf teknolojileri fuarı Photokina Almanya'nın Köln şehrinde ziyaretçilere kapılarını açtı. Teleskoplardan fotoğraf albümlerine, profesyonellerden amatörlere binlerce fotoğraf tutkunun akınına uğrayan fuarda ziyaretçiler sektörün en son yeniliklerini görme fırsatını bulacak. Birbirinden şaşırtıcı teknolojilerin gövde gösterisine sahne olan fuar 1 Ekim'e kadar açık kalacak. Özellikle yeni nesil dijital fotoğraf makineleri amatör hatalarını ortadan kaldırarak profesyonelce fotoğraf çekmelerini sağlıyor. Yüz tanıma (Face Detection) teknolojisi Fuji, Canon ve Samsung gibi pek çok dijital fotoğraf makinesi üreticisi tarafından kullanılmaya başlandı. İnsan yüzünün detaylarına göre tanıma işlemini gerçekleştiriyor. Eskiden kırmızı gözü onarmakla başlayan düzeltmeler sıradan iş haline gelirken, geliştirilen yeni teknolojilerle birlikte el titremelerine rağmen fotoğraf çekimlerinden iyi sonuç alınması sağlanıyor.
HEDEF 100 MİLYON KAMERA Kameralı cep telefonları bir kenara bırakılacak olursa dijital fotoğraf makinelerinin satış rakamlarınınbu yıl 100 milyonu geride bırakacağı tahmin ediliyor. 300 dolara satın alacağınız bir dijital fotoğraf makinesi ve 100 dolara alınacak bir yazıcı dijital fotoğraf arşivinizi kendi başına oluşturmak mümkün olunca satışlar çığ gibi büyümeye başladı. 2005 yılında 92 milyon dijital fotoğraf makinesi satılırken bu yıl aynı rakamın ilk kez 105 milyonun üstüne çıkması bekleniyor. Dijital fotoğraf makinesinde bir kare fotoğrafın baskı maliyeti dramatik ölçüde düşünce dönüşüm hız kazandı. Üstelik çektiğiniz anda sonucun iyi mi, yoksa kötü mü olduğunun görülmesi maliyeti büyük ölçüde düşüyor. Kişi başına fotoğraf için yapılan harcama artsa da baskı için yapılan maliyet hızlı bir şekilde düşüyor. Teknolojinin getirdiği bu cazibelerle birlikte profesyonel ya da amatör pek çok fotoğraf tutkunu ister istemez dijital fotoğraf kullanmaya başladı.
TİMUR SIRT
|