|
|
|
|
|
Kuzey Kore'nin nükleer gücü ve sorunun tarihçesi
Kuzey Kore'nin nükleer silah denediğini açıklaması, uluslararası tepki ve endişeye neden oldu.
Doğrulanması halinde nükleer silah sahibi 9. ülke konumuna gelecek Kuzey Kore, bu sabahki denemenin başarıyla sonuçlandığını açıkladı. Nükleer silah kapasitesinin kısıtlı olduğuna inanılan Kuzey Kore'nin verdiği bilginin doğruluğu, bu ülkenin en az bir adet toplanabilir nükleer düzene sahip olduğunu ortaya çıkaracak.
Kuzey Kore'nin sahip olduğu radyoaktif materyalin miktarı konusundaysa kesin bir fikir yürütülemiyor, ancak 4 ila 13 adet arasında silaha yetecek düzeyde olduğu tahmin ediliyor.
Komünist
Kore'nin bugün yaptığı ileri sürülen nükleer denemeyle aynı saatlerde tespit edilen sarsıntı, silahın gücünün, 550 ton TNT patlayıcısına eşdeğer olduğunu gösteriyor.
ABD'nin 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya attığı bomba 15 bin ton, Nagasaki'ye attığı bombaysa 21 bin ton TNT patlayıcısına eşdeğer. Kuzey Kore'nin geliştirilmiş nükleer silahlarının, savaş başlıklarının menzili konusunda fikir yürütülememesine rağmen Güney Kore, Japonya ve hatta ABD'nin bazı kesimlerini vurabileceği ihtimalinden endişe ediliyor. Pyongyang yönetimi, 1998'de Pasifik Okyanusunda uzun menzilli balistik füze denemesi yaparak endişe uyandırmıştı.
Kuzey Kore, temmuz ayında da 7 füze denemesi yapmış, ABD kıyılarını vurma kapasitesine sahip uzun menzilli füzelerinden biri, fırlatıldıktan kısa süre sonra infilak etmişti.
Pyongyang yönetiminin, silahta kullanım amaçlı plutonyum üretimine 1980'li yılların ortalarında başladığına inanılıyor.
Nükleer çalışmalarından doğan sorun ilk olarak, Pyongyang yönetiminin, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetçilerinin, rapor edilmeyen tesislere girmelerini engellemesiyle 1993 yılında patlak verdi.
Nükleer çalışmalarını, ABD ile yaptığı anlaşma uyarınca 1994'te donduran Kuzey Kore, anlaşmayı 2002'nin sonlarına doğru bozdu ve çalışmalarını hızlandırdı. Bunun üzerine ABD Başkanı George Bush, Suriye, İran ve Kuzey Kore'yi, şer ekseni olarak niteledi. Süreç, Kuzey Kore'nin Nükleer Silahsızlanma Anlaşmasını terk etmesiyle çıkmaza girdi.
Anlaşmanın bozulduğu 2002'den bu yana stoktaki 20-53 kilogram plütonyumun yüzde 80'inin işlendiğine inanılıyor.
Kuzey Kore, plütonyum üretimini kısıtlayan bir başka anlaşmayı da hiçe sayarak, stokunu 2008 yılına kadar 53-73 kilogram oranında artıracağını açıklamıştı.
Bu oranın 40-68 kilogramının rafine edilmesi ve 8 ila 17 adet nükleer silah üretimine yetecek düzeye getirilmesi amaçlanıyor.
(AA)
|