|
|
|
25 yaş tamam, şimdi 65 yaş sınırı tartışılıyor
Partilerin uzlaşmasıyla seçilme yaşının 25'e indirilmesi TBMM Komisyonu'nda kabul edildi, ancak bazı milletvekilleri 65 yaşını geçenlerin de milletvekili olamamasını gündeme getirdi.
TBMM Adalet Komisyonu'nda seçilme yaşını 30'dan 25'e indiren Anayasa değişikliği kabul edilirken, 65 yaşın üstündekilerin milletvekili olmasını önleyen bir düzenleme de yapılması önerildi. Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında söz alan AKP'li Mevlüt Akgün, milletvekili seçilmek için bir üst sınır konulmasını, bunun da 65 yaş olmasını önerdi. Akgün, "65 yaşındakileri memurluktan emekli ediyoruz, tapuda işlem yaparken akli melekeleri yerinde mi diye belge istiyoruz, ama milletvekilliği için bir şey istemiyoruz" dedi. Akgün'ün önerisine CHP ve AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi. Milletvekilleri ''liyakat ve eğitim yaştan önemli'' diyerek tepkilerini dile getirirken, CHP Samsun Milletvekili Sezai Önder, ''Bana dokunuyor'' diye itiraz etti. Meclis'in en genç milletvekillerinden AKP'li Suat Kılıç da, itirazını CHP'li Komisyon üyesi Oya Araslı'yı ima ederek, "65 yaş sınırı adil olmayan bir fanteziden ibarettir. O zaman Anayasa profesörlerimiz ve başkanlarımız gelemez. Takımın deneyimli oyuncuları da olmalı" dedi. AKP'li Abdullah Torun, 25'in uygun bir zaman olacağını, gençlerin bu süreye kadar üniversiteyi bitirip askerlikleri yapmış ve evlenmiş olacaklarını söyledi.
İHTİYARI KORUMA KANUNU AKP'li Ersönmez Yarbay ise seçilme yaşanın bir taraftan 18 indirilmesini önerdi, diğer taraftan genç yaşta Meclis'e girmeye karşı çıktı. Yarbay, "Gençler üniversitelerde, hiçbir yerde söz sahibi değilken, Meclis'e girsin diyorsunuz. Bir yasa daha çıkartalım 'milletvekilliği bitene kadar askerlik görevi ertelenir' diye. Çünkü 25 yaşında askerlik yapılmamış oluyor. Bu gidişle ihtiyarları koruma yasası gerekiyor" dedi.
YETİŞMEZSE KORKUSU Milletvekili Seçim Yasası'nın 6. maddesi "Her seçim döneminin son toplantı yılının 3 Temmuz günü seçimin başlangıç tarihidir ve Ekim ayının ikinci Pazar günü oy verilir" hükmünü içeriyor. Bu madde nedeniyle yapılan değişikliğin seçime yetişmemesi tartışması başladı. Çünkü bu madde kapsamında, TBMM aksine karar almazsa seçimlerin 14 Ekim Pazar günü yapılması gerekiyor. 14 Ekim'e kadar 25 yaşın Meclis'te kabul edilip, yürürlüğe girmesi de biraz zor görünüyor. Anavatan ve CHP'den bazı milletvekilleri dün "Değişikliklerin yürürlüğe girmesi için bu maddenin de ele alınması gerekiyor" dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise, konuyu bilmediğini belirterek, "Arkadaşlar buna da bakarlar" dedi.
ANKARA
|